Događaji

još malo

Sljedeći tjedan Hrvatska bi trebala biti proglašena korona-free zemljom

Sljedeći tjedan Hrvatska bi trebala biti proglašena korona-free zemljom
Matija Habljak/PIXSELL

Novih 'domaćih' slučajeva više nemamo i sve upućuje da je virus skroz oslabio, a iako je rano reći da je prestao cirkulirati, činjenica je da se sad već gotovo svi ponašaju kao da virusa uistinu više nema

Hrvatsku desetak dana bez novih slučajeva zaraze korona virusom dijeli od proglašenja kraja epidemije i 'korona free' državom. Naime, Hrvatska je jučer zabilježila treći dan zaredom bez novih slučajeva zaraze, a kako je u utorak objavio Krunoslav Capak, kad prođe 14 dana 'u komadu' Hrvatska može proglasiti pobjedu. Trendovi i pokazatelji idu u korist Hrvatske - trenutno je samo 55 aktivnih slučajeva, od 2.246 ukupno zaraženih oporavilo se 2.088 pacijenata, a 103 su nažalost preminuli.

Novih 'domaćih' slučajeva više nemamo i sve upućuje da je virus skroz oslabio, a iako je rano reći da je prestao cirkulirati, činjenica je da se sad već gotovo svi ponašaju kao da virusa uistinu više nema.

S druge strane je primjerice Slovenija službeno kraj epidemije proglasila u nedjelju 31. svibnja, nakon što tri dana zaredom više nisu imali nijednog novozaraženog, dakle u trenutku kada su bili u istoj situaciji kao danas Hrvatska. Na taj dan u bolnicama su imali samo šest pacijenata koji su se liječili od Covida-19, ali i nakon proglašenja kraja epidemije, neke su im mjere ostale na snazi, poput socijalne distance i nošenja maski.

Skoro sto dana prošlo je otkako je Hrvatska zabilježila prvi slučaj zaraženog korona virusom. Bilo je to 25. veljače, a vijest o prvom potvrđenom slučaju korone u Hrvatskoj objavio je premijer Andrej Plenković. Riječ je dečku koji je bio na utakmici Atalante i Valencije u Milanu i tamo je boravio od 19. do 21. veljače sa svojom djevojkom. Dan nakon prvog slučaja, 26. veljače potvrđeno je da je korona virusom zaražen i brat blizanac prvog hrvatskog pacijenta zaraženog koronom. 

Brat blizanac, koji nije bio u Italiji je inače i prvi izliječeni pacijent, a iz Fran Mihaljevića pušten je 12. ožujka nakon što je dobio dva negativna nalaza zaredom. Dan ranije, 11. ožujka, Vili Beroš je u Hrvatskoj proglasio epidemiju.

Najteži period korona virusa za Hrvatsku bio je krajem ožujka i početkom travnja, a najveći porast broja zaraženih bio je 19. ožujka kada je novooboljelih u jednom danu bilo više od 100. Broj oboljelih samo za dva dana duplicirao se na 200, a do 27. ožujka, mjesec dana nakon prvog slučaja, potvrđeno je više od 500 slučajeva. Već 2. travnja zabilježeno je više od 1.000 oboljelih od korona virusa.

U tom periodu, u noći sa 17. na 18. ožujak Hrvatska je zabilježila prvi smrtni slučaj od korona virusa, a dramatični dani uslijedili su par tjedana kasnije, točnije 8. travnja kada je zabilježen prvi proboj korona virusa u Domove za starije. Prvi je bio u Domu u Vukovarskoj u Splitu, a do 15. travanja korona virus ušao je u čak sedam domova i dotad je u domovima bilo već sto zaraženih korona virusom, te šest preminulih. Dom u Vukovarskoj do danas je ostao najveće žarište korona virusa u Hrvatskoj.

 


Reci što misliš!