Događaji

neugodna promjena

Stiže nam pogoršanje vremena uz kišu i grmljavinu

Stiže nam pogoršanje vremena uz kišu i grmljavinu
Bojan Bogdanić

Nastavlja se promjenjivo razdoblje, tijekom kojega će diljem Hrvatske i dalje svakodnevno biti sunčanog vremena, ali i češće obilnije kiše nego jučer - većinom vjerojatno najviše u petak, uz često i obilnije pljuskove i grmljavinu.

Pritom će se već započetom padu tlaka od srijede do petka pridružiti i sve jači jugozapadnjak, na Jadranu i jugo, koji će mjestimice imati i olujne udare, a i temperatura će zraka nakon duljeg vremena u mnogim mjestima biti uglavnom malo viša od prosječne za početak lipnja, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Zbog jakog juga i jugozapadnjaka sutra je na snazi žuti Meteoalarm za skoro cijelu zemlju.

Danas djelomice sunčano, ali nestabilno, uz južinu

Nakon oblačne noći i jutra, s mjestimičnom kišom, tijekom srijede će u istočnim područjima Hrvatske biti djelomice sunčano. No uz promjenljivu naoblaku i poslijepodne može biti lokalnih pljuskova, ponegdje i grmljavine. Uz sjeverozapadni i zapadni vjetar najviša će temperatura biti od 22 do 25°C.

Oko 25°C će najviša dnevna temperatura zraka biti i u središnjoj Hrvatskoj. I pritom razmjerno nestabilno s kišom, nerijetko i grmljavinom u poslijepodnevnim satima. Puhat će ponegdje umjeren jugozapadnjak, posebno prema kraju dana.

Jugozapadnog će vjetra biti i u gorju te na dijelu sjevernog Jadrana, gdje će puhati i jugo, uglavnom slabo i umjereno. Nakon većinom sunčanog prvog dijela dana oblaka će poslijepodne biti više, uz povećanu vjerojatnost za mjestimične pljuskove, poglavito u Gorskome kotaru, u unutrašnjosti Istre te na širem riječkom području.

U Dalmaciji uglavnom sunčano, ali uz umjeren i jak razvoj oblaka poslijepodne ponekog pljuska s grmljavinom može biti u unutrašnjosti. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i zapadni, u noći i ujutro ponegdje bura, a najviša temperatura od 23 do 26°C.

Podjednako toplo i na krajnjem jugu naše domovine, gdje će također dan obilježiti sunce i vedrina, uz slab i umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Samo rijetko može biti jačeg razvoja oblaka te ponekog pljuska, pri čemu je vjerojatnost za njih malo veća nego drugdje u dolini Neretve te u Konavlima.

Do petka još jača južina, češća kiša, većinom i obilnija

Na kopnu će promjenjivo s povremenom kišom biti i sljedećih dana. Najviše kiše najvjerojatnije će pasti tijekom petka. Bit će razmjerno vjetrovito, uz umjeren i jak jugozapadni vjetar, a temperatura će se zraka od petka opet malo sniziti.

Na Jadranu će već u četvrtak temperatura zraka biti malo niža nego u utorak i srijedu, uz jugo, mjestimice i jako pa i olujno, te jugozapadni vjetar. Pritom na sjevernom dijelu već treba računati na kišu, koje će u petak biti i drugdje, ponegdje i obilnije. U subotu slabljenje vjetra, a kiše će još vjerojatno biti samo u prvom dijelu dana na jugu, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Ekstremna količina kiše na Jadranu

Dalmacija Danas javlja kako se na Jadranu u petak očekuju ekstremne količine kiše.

"Oborina će biti posvuda i bit će česte. Lokalno će pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, a do kraja dana ukupna količina mogla bi se približiti i 100 litara po kvadratnom metru. Takva situacija iznimno je zanimljiva jer znači da bi u nekim dijelovima Dalmacije u jedan dan moglo pasti kiše koliko prosječno padne u cijelom klimatološkom ljetu. 
Dan će obilježiti jako i vrlo jako jugo s olujnim udarima, a na moru će biti udara jačih od 100 km/h što će izazvati visoke valove i probleme u prometu mora. Danju malo svježije u odnosu na prethodne dane, osobito i Zagori gdje će ponegdje biti i ispod 15°C", pišu.


Reci što misliš!