Događaji

afera Vjetroelektrana

Plenković: Nije mi ni na kraj pameti utjecati na DORH

Plenković: Nije mi ni na kraj pameti utjecati na DORH
Dusko Jaramaz/Pixsell

Premijer Andrej Plenković u srijedu je, komentirajući aferu Vjetroelektrane, poručio kako svako koruptivno ponašanje mora biti sankcionirano, te odlučno odbacio prozivke da bi utjecao na DORH.

„U kampanji 2016., upravo je on (Zoran Milanović) bio taj koji je jasno aludirao kako bi on utjecao na DORH. Za razliku od njega,  meni ni na kraj pameti nije da utječem na to tijelo“, rekao je premijer na Hrvatskom radiju komentirajući izjavu predsjednika države kako je njegov poziv represivnom aparatu da se pozabavi i aktivnostima vezanim uz EPK Rijeka, opasna poruka.  

„Što se tiče mene i HDZ-a, nema nedodirljivih. Što se tiče činjenice da postoje i druga kaznene prijave, rekao sam samo da treba imati ista pravila za sve, to nije pritisak“, naglasio je.

„A što se tiče komentara predsjednika države, to je predsjednik koji ne poštuje Dan državnosti, toga nema nigdje“, rekao je Plenković u emisiji „A sada Vlada“.  

Govoreći o aferi Vjetroelektrane, u kojoj je uhićena i bivša HDZ-ova državna tajnica Josipa Rimac, opetovao je kako svako ponašanje koje ima aluzije, a pogotovo ono koje ima vidljive radnje i dokaze koji upućuju na djela koruptivnog karaktera, moraju i bit će sankcionirani.

Najavio je kako će i HDZ-ova tijela povući sankcije, uvjeren je kako će se ići na izbacivanje onih koji su se, umjesto da rade ono za što su imenovani, bavili „praktično zastupanjem interesa nekoga van države“. „To je nedopustivo“, naglasio je i otklonio to od Vlade, HDZ-a, sebe. „Nije u mom habitusu da u prvi trenutak razumijem da si netko takvo nešto dopušta, a imenovan je radi nečeg drugog“, rekao je Plenković.

Opetovao je i kako nije dobro da mjere praćenja puknu i da netko javi onome tko je pod njima da ga se prati. Tko je mogao to reći', zapitao se premijer, očekujući odgovor na to pitanje i od DORH-a i policije. „Ne znam kako DORH to tako lakonski zna da nije do njih, kako su to ispitali“, rekao je i podsjetio kako to nije prvi slučaj u ovom mandatu. „Imali ste slučaj gdje netko fabricira sms-ove predsjednika Vlade i potpredsjednice i nikom ništa. Koji postupak zbog toga traje, što je napravljeno u vezi toga'“, zapitao se.


Reci što misliš!