Događaji

hvalevrijedna akcija

Multipla skleroza: Pokušajmo skupiti najveći broj koraka za oboljele!

Od autoimune bolesti multiple skleroze u Hrvatskoj boluje oko 7 tisuća osoba. Udruga "MS tim Hrvatska", povodom Svjetskog dana ove bolesti, poziva građane diljem zemlje da ovaj vikend hodaju za oboljele od ove kronične neurološke bolesti.

Od autoimune bolesti multiple skleroze u Hrvatskoj boluje oko 7 tisuća osoba. Udruga "MS tim Hrvatska", povodom Svjetskog dana ove bolesti poziva građane diljem zemlje da ovaj vikend hodaju za oboljele od ove kronične neurološke bolesti.

''Bilo je teško''

U svojim tenisicama prehodala je čak dva Camina, francusku turu od 820 kilometara i portugalsku od 670km. Prva je osoba s multiplom sklerozom koja je svladala takav izazov. Dva puta. Sama.

''Zdravoj osobi je to teško, a meni je bilo pogotovo teško, pripremala sam se 9 mjeseci. Morala sam preći Pirineje, to je 28 kilometara u dužinu gdje nisam mogla nigdje stati ili prespavat. 20 kilometara je bilo uzbrdice i 8 kilometara nizbrdice, padala mi je kiša, bilo je hladno... 12 i pol sati sam hodala'', opisala je Darija Gašparović iz MS tima Hrvatska

Iako živi s ovom autoimunom bolesti još od svoje osamnaeste i unatoč svakodnevnim bolovima sprema se na novi izazov sljedeće godine, triatlon IronMan u Grazu.

''1,9 km ću imati plivanja, 90km vožnje bicikla i 21km čini mi se trčanja. Osam  sati traje taj half IronMan, a puni bi bio sve puta duplo'', kazala je Gašparović.

Danas, na svjetski dan multiple skleroze u svijetu je oko 3 milijuna oboljelih od ove kronične upalne bolesti središnjeg živčanog sustava. U Hrvatskoj od nje boluje više od 7.000 osoba. Uzroci i manifestacija bolesti su individualni - najčešće u obliku umora, zamagljenog vida, trnaca, vrtoglavice i slično.

Svaki korak se broji

''Naša parola je "svaki korak se broji". Apeliramo na sve, danas što prohodate zabilježite na svojim mobitelima, pametnim telefonima, poslikajte, pošaljite uz hashtag #svakikoraksebroji ili hashtag #mswalk2020 na naš facebook MS tim Hrvatska'', izjavila je Ivana Miškulin iz MS tima Hrvatska.

Inicijativu su podržale i brojne osobe iz javnoga života.

"Pokušajmo skupiti najveći broj koraka za oboljele od multiple skleroze'', poručio je glazbenik Luka Nižetić.

"30. svibnja hodamo za one koji to ne mogu'', izjavila je glazbenica Antonija Šola.

Od ove bolesti s tisuću lica obolijevaju osobe svih životnih dobi - najčešće između 18. i 50. godine te je dvostruko češća među ženama. Zašto je tomu tako i postoje li genetske predispozicije za ovu bolest, još uvijek nije otkriveno.


Reci što misliš!