Događaji

škola za život

Mihalinec: Nikome ne treba pomoć ministrice da "spasi učenike" od nastavnika

Ove školske godine učenika koji su ponavljali razred u osnovnim školama bilo je 765, a u srednjim 1563. Godinu prije razred je ponavljalo 892 osnovnoškolaca i 1.888 učenika srednjih škola.

Srednjoškolci, ali i učenici viših razreda osnovne škole, do sada su godinu padali s tri negativne zaključne ocjene. Vladinom uredbom sada s četiri zaključene jedinice imaju pravo na dopunsku nastavu i popravni ispit za koji po novome imaju i dodatni, treći, rok. Sve se odnosi i na maturante.

''Ako se mislilo pomoći učenicima, ali i djelatnicima u školi sve je to trebalo napraviti prije, niti jedna ovakva velika mjera se ne donosi ad hoc'', upozorio je Anto Delač, ravnatelj Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu.

Učenici nižih razreda osnovne škole bez obzira na ocjene, ne mogu pasti razred. Kritike na ovu odluku dolaze od mnogih učitelja.

''Učitelji imaju svoje kriteriji i moraju ih imati i roditelji su upoznati s tim kako će se ocjenjivati. Bilo je djece koja se nisu odazvala na zadatke i puno ih je puta trebalo upozoravati da izvrše zadatak i sad će biti jednako uspješna kao i ova koja su cijelo vrijeme radila'', upozorila je Marina Lucin, učiteljica u Osnovnoj školi ''Jure Kaštelan'' u Zagrebu.

Kažu i da nikad nije bilo sporno da će se pomoći djeci kojoj je to potrebno. Ravnatelj OŠ ''Jure Kaštelan'' u Zagrebu Krešimir Supanc napominje: ''Izlazi se u susret onima koji se nisu dovoljno pažnje posvetili nastavi, a s druge strane ukidamo natjecanja za učenike koji su uz redovan program tražili dodatna prostor za pokazati svoja znanja i sposobnosti''.

Ove školske godine učenika koji su ponavljali razred u osnovnim školama bilo je 765, a u srednjim 1563. Godinu prije razred je ponavljalo 892 osnovnoškolaca i 1.888 učenika srednjih škola.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručuje da se na ovaj način želi pomoći učenicima: ''To je isključivo i samo davanje dodatne prilike i pomoć preko održavanja dopunske nastave i dodatnih tokova. Svi moramo znati zašto smo ovdje i koja je naša zadaća''.

''Nikome ne treba pomoć ministrice da spasi učenike od zlih nastavnika, ako je nekome stalo do učenika to su učitelji i nastavnici'', poručio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, a Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, dodaje: ''Sad smo samo cijelu agoniju produžili. Postavlja se pitanje kad će to učenicima biti omogućeno i koji će to učitelj ostvariti svoje zakonsko pravo na godišnji odmor koji mu pripada''.

Hoće li na kraju ova školska godina dobiti prolaznu ocjenu, ostaje vidjeti. 


Reci što misliš!