Događaji

#koronavirus

Kad će Hrvatska proglasiti kraj pandemije?

Kad će Hrvatska proglasiti kraj pandemije?
Srdjan Vrancic/PIXSELL

Nula novozaraženih, gužve na granici, i posljednja neradna nedjelja - najtraženija osoba za odgovore je šef Nacionalnog stožera Davor Božinović.

S njim je u Zaprešiću razgovarala naša reporterka Ivana Ivanda Rožić. Glavna tema upravo je neradna nedjelja...

"Ova nula je prije svega odlično jer prvi put nakon 89 dana nemamo novozaražene. Zahvalio bih se svima, od struke, građan do medija. Ali, naravno, ovo još uvijek nije vrijeme za proglasiti kraj", naglasio je Božinović pa otkrio kad će se proglasiti kraj epidemije:

"To će odlučiti struka. Nismo otok, vidi se što se događa na globalnoj razini. Zadnjih dana se u svijetu ruše rekordi po broju novooboljelima. Mi smo imali uspješne mjere i njihovu provedbu, zbog čega se Hrvatska otvara, ali mjere još uvijek stoje."

Neradna nedjelja goruće je pitanje, a sutra bi mogla biti prva neradna...

"Sutra sigurno nije, ali o tome se isto razgovara, promišlja se. Epidemiološke mjere i učinke prati HZJZ. O tome će se razgovarati narednih dana i ako osrtane ova povoljna epidemiološka slika, legitimno je pitanje da se ukine ova zabrana", govori Božinović no ne bavi se nagađanjima:

"Kad će to biti, odredit će struka. Ako ostane ovakva slika, moguće je da se u dva tjedna ta odluka promijeni."

Izbori su pred vratima, ali još se ne zna kako ćemo na birališta.

"Državno izborno povjerenstvo stupilo je u kontakt s HZJZ-om i napravit će se posebne preporuke. Očekujem da će se sve usuglasiti u razumnom roku. Struka ima svoju logiku i upoznaju se s tijekom izbornog procesa", govori ministar unutarnjih poslova pa dodaje:

"Sve ovisi o tome hoćemo li ovu situaciju držati pod kontrolom. Moguće je imati neko žarište pa ćemo se morati nositi s tim."

Granice su otvorene, bilježe se gužve.

"Online obrazac je već dao rezultat i iz EU je ušlo oko 7500 ljudi, od čega više od polovice su Slovenci. Radi se i na jednoj dobrovoljnoj aplikaciji, pomoću koje će stranci sami ostavljati osobne podatke prije dolaska, kako bi se ubrzao proces u slučaju nekih zaraza, kontakata..."

Dakle, ako ostane ovakva epidemiološka slika, neradne nedjelje mogle bi se ukinuti i turistička sezona dodaton pospješiti.


Reci što misliš!