Događaji

Virski boćari nezadovoljni odlukama Izvršnog odbora HBS-a

Virski boćari nezadovoljni odlukama Izvršnog odbora HBS-a
K.Škrbić

Nakon četverosatnog sastanka Izvršnog odbora HBS-a donesene su odluke koje dovode u pitanje regularnost natjecanja na svim razinama. Virani su nezadovoljni.

Ovotjedni četverosatni video sastanak Izvršnog odbora (IO) Hrvatskog boćarskog saveza (HBS) riješio je, prema očekivanjima, dileme oko datuma nastavka natjecanja u svim rangovima boćarskih saveza i liga, ali je to rješenje donijelo više otvorenih pitanja nego što ih je bilo uoči tog maratonskog sastanka.

Postoje, također, brojne nelogičnosti i nedosljednosti u donesenim odlukama i promjenama propozicija koje je IO HBS-a usvojio na prijedloge Sportske komisije HBS-a, pa se opravdano postavlja pitanje – što se tijekom pandemijske krize radilo u krovnoj boćarskoj kući kako bi se izbjegla navrat-nanos rješenja te je li time na svim razinama natjecanja na velika vrata uvedena neregularnost? 

Tako je IO HBS-a s predstavnicima županijskih saveza i klubova donio, prema očekivanjima, odluku da se 13. lipnja nastavlja natjecanje, no ako za to ne bude povoljnih (epidemioloških) uvjeta, početak natjecanja prolongirat će se za sljedeći tjedan (20. lipnja), odnosno za dodatnih i krajnjih sedam dana kasnije (27. lipnja). Ono što je najvažnije, a ostalo je nejasno i nedefinirano, pitanje je što će se dogoditi nakon što se odigraju preostale utakmice, odnosno u slučaju Druge HBL gdje nastupa BK Vir – koliko će klubova ići u viši rang? Na to pitanje, kako se čini, odgovor ćemo dobiti tek nakon što završi ligaško natjecanje. Postoji i dodatni problem.

IO je odlučio kako je Prva HBL u poretku od petog do desetog mjesta već završena, iako su ostala još neodigrana tri kola, ali je za četiri prvoplasirane momčadi propisao doigravanje na boćalištu riječkog Vargona (20. i 21. lipnja), gdje će se odlučiti o novom prvaku. Isto vrijedi i za Prvu Hrvatsku žensku boćarsku ligu te juniorsko natjecanje, dok će se s druge strane, u južnoj skupini Drugoj HBL odigrati sve preostale utakmice u sezoni. U Drugoj HBL, sjevernoj skupini, odigrat će se još dva kola kako bi se kompletirao prvi dio sezone s devet ligaških kola, nakon čega će četiri najbolje u doigravanju odlučiti tko će biti novi prvak. Ova pravila vrijede i za sve trećeligaške skupine. 

Dakle, prvoligaši već sada zaključuju sezonu s 15 odigranih kola, a prvaka ćemo dobiti u doigravanju, dok će drugoligaški sjevernjaci i trećeligaši sezonu zaključiti s devet odigranih kola i doigravanjem za četiri najbolje. Drugoligaški južnjaci, među kojima su virski Bluzeri, moraju odigrati sva tri preostala kola kako bi dobili konačni poredak, pa će u suštini biti jedina razina ovosezonskog boćarskog natjecanja koja će odigrati kompletnu sezonu sa svim utakmicama.

Zvuči besmisleno? Ima toga još, jer se i dalje ne zna koliko će ligaša ispadati iz natjecanja, odnosno koliko će ih ulaziti u viši rang te koliko je uopće regularno natjecanje u kojemu će jedni drugoligaši odigrati samo devet utakmica i zaključiti sezonu, a drugi odigrati kompletnu sezonu s 18 utakmica? Potpune besmislice sa sastanka IO-a zaključuje odluka kako boćarske trojke – dosad neizbježne u utakmicama – neće u nastavku sezone izaći na zogove.   

- Ovo je potpuno neregularna sezona. Ne može se 15 kola igrati po jednom sustavu, a potom tri kola po drugom sustavu. Ako se Prva HBL završila s 15 odigranih kola, zašto mi moramo odigrati cijelu sezonu do kraja? Sportaš sam i ovo mi djeluje kao katastrofa - opravdano rezonira Darko Bašić, prvo ime virskog boćanja i predsjednik Boćarskog kluba Vir. Pored više nego spornih odluka, IO je istovremeno pokrenuo proceduru za izradu prijedloga promjene sustava HBL-a za sezonu 2020./2021.

To znači kako će sezona koja je počela po jednom sustavu i ustroju natjecanja (ne)planirano završiti po drugom, potom će se sljedeća sezona igrati po trećemu, ali se trenutno ne zna kakav će to sustav biti. 

- Nisam zadovoljan ni po tom pitanju, jer nastavljamo sezonu, a ne znamo borimo li se za ulazak u Prvu ligu, opstanak, ili samo glumimo natjecanje - dodatni je Bašićev argument. Treba reći i ovo: nitko nije planirao ili mogao predvidjeti sve probleme koji su nastali u pandemijskim uvjetima, ali ponuđena rješenja nikako ne mogu zadovoljiti niti minimum regularnosti.

Ako se ne može igrati, odnosno ako svi klubovi niti približno ne mogu odigrati u sličnim uvjetima i kompletirati sezonu, onda je bolje odmah staviti ključ u bravu i završiti ovosezonsku priču te ozbiljno pripremiti sljedeću. U ovom trenutku ionako nitko ne zna kako će nova sezona izgledati, koliko će prvih liga biti (jedna ili dvije), kako će izgledati drugoligaško natjecanje te u kojemu će se sustavu igrati. 

K.Škrbić

 


Reci što misliš!