Događaji

popuštanje mjera

Capak poručio roditeljima: Pošaljite djecu u školu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak poslao je u petak umirujuću poruku roditeljima čija se djeca vraćaju u škole i svima koje zabrinjava navala turista u ljetnim mjesecima, ali i upozorio kako još nije vrijeme da se proglasi kraj epidemije.

"Epidemija koronavirusa je nešto što se nikad u povijesti nije dogodilo i naravno da svi strahujemo za svoje najmilije. Međutim, mi u Hrvatskoj imamo izvrsnu epidemiološku situaciju, što nam je dalo mogućnost da još malo dodatno popustimo mjere koje smo propisali za vrtiće i škole", rekao je Capak u Dnevniku NoveTv.

Istaknuo je kako su prve mjere HZJZ-a za ponovno otvaranje škola i vrtića bile usmjerene prvenstveno na to da se stvori što veća sigurnost za djecu, no da sadašnja epidemiološka situacija, s trenutno svega 133 oboljele osobe od covida-19 u čitavoj Hrvatskoj, daje mogućnost da se te mjere dodatno popuste.

"Zato smo napravili nove preporuke koje daju visoku razinu sigurnosti. Poruka roditeljima je da pošalju djecu u školu. U školama će se organizirati jedna vrlo visoka razina sigurnosti. Apsolutne sigurnosti nema nigdje, ali škole će napraviti sve da ta sigurnost bude maksimalna", poručio je Capak roditeljima.

Umirujuću poruku ravnatelj HZJZ-a uputio je i svima koji su zabrinuti da bi dolazak turista u ljetnim mjesecima mogao izazvati novi val zaraze.

"Mi smatramo da imamo dovoljno kapaciteta da svakoga tko eventualno oboli možemo vrlo brzo izolirati, i njegove kontakte staviti u samoizolaciju", rekao je. Po njegovim riječima, u turističkim objektima na hrvatskoj obali stvorena je visoka razina sigurnosti i Hrvatska ima dovoljno kapaciteta da liječi i turiste.

Bit će organizirane turističke ambulante

"Bit će organizirane turističke ambulante. Neki hoteli su već rekli da će oni organizirati posebne liječnike za svoje objekte. Ako netko oboli, mi smo u svakom slučaju u stanju organizirati transport na siguran način u zemlju otkuda je došao, ali ako bude potrebno, imamo dovoljno kapaciteta da ih i liječimo", zaključio je Capak, koji ipak upozorava kako još nije došlo vrijeme da se proglasi kraj epidemije.

"Mi razmišljamo o tome cijelo vrijeme i nadamo se tome. Međutim, uvjeti za to se još uvijek nisu stvorili jer mi još uvijek imamo cirkulaciju virusa u našoj populaciji, iako je to jako mali broj. Dakle, virus je još uvijek ovdje, mi još uvijek imamo ljude hospitalizirane i na respiratoru. Još nije vrijeme da se proglasi da nema više epidemije", poručio je.


Reci što misliš!