Događaji

poruka ministrice

Divjak: Poruka je jasna, bez straha i bojazni pošaljite djecu u škole

Divjak: Poruka je jasna, bez straha i bojazni pošaljite djecu u škole
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Premijer Plenković, ministrica Divjak i ministar Štromar nalaze se u Sv. Iliji gdje će se graditi nova Osnovna škola "Vladimir Nazor". Oni su kasnije odgovarali na pitanja novinara, a ministrica Divjak referirala se na povratak u školske klupe u ponedjeljak.

Roditeljima, naime, još uvijek nije jasno moraju li se djeca vratiti u škole ili ne. Jutros je u programu N1 TelevizijeMarko Košiček, savjetnik ministrice obrazovanja Blaženke Divjak kazao kako će se tolerirati objektivni, ali i subjektivni razlozi za nedolazak djeteta na nastavu.

Ministrica je rekla kako je poruka jasna, djeca se u ponedjeljak vraćaju u škole. Međutim, na umu treba imati specifičnost situacije.

"Što se opasnosti tiče, mislim da su upute HZJZ-a jasne. Škola je jednako sigurna kao i dom. U školu treba ići, djeci je mjesto u školi. Bez straha i bojazni u ponedjeljak pošaljite djecu u školu. Ako netko zbog subjektivnih razloga ne može poslati djecu u školu, ispričat će se učiteljima. Ako se radi o subjektivnim razlozima za koje se može pronaći rješenje, to će se adresirati", kazala je ministrica.

"Poruka je jasna - s punim povjerenjem u stručnjake koji su napravili epidemiološki okvir i ravnatelje i učitelje koji trebaju stvoriti sigurno okruženje", dodala je.

Još jednom je istaknula kako su škole sigurne, ali kako postoje neke specifične situacije, poput određenih žarišta kao ono na Braču ili činjenice da nisu svi gradovi i sva mjesta uspjeli osigurati prijevoz učenika do obrazovnih institucija.

"Hoće li se škola na Braču otvoriti? Ima roditelja koji su se izmjestili, više nisuu Zagrebu zbog potresa. Neki roditelji u kućanstvu imaju teškog bolesnika. Na ta pitanja treba odgovoriti, ali to nije situacija koja je redovita", istaknula je.

Još dodaje: "Teoretski bi bilo teško za očekivat da se neće neka od ovih pitanja riještiti do kraja školske godine. Apeliram da svi oni koji trebaju osigurati uvjete i prijevoz do škole, da to naprave. Što se drugih strahova roditelja tiče, to trebaju prije svega adresirati ravnatelji i učitelji", kazala je.

Zaključno je kazala kako se ova tema politizira te kako sama ne želi ocjenjivati svoj rad. Ta će ocjena, ministrica tvrdi, biti najobjektivnija kada se da s određenim vremenskim odmakom. Tada će se neke nejasnoće iskristalizirati, ističe.


Reci što misliš!