Događaji

provjerite

Koje dokumente morate produžiti i u karanteni, a koji mogu čekati?

Koje dokumente morate produžiti i u karanteni, a koji mogu čekati?
Davor Puklavec/PIXSELL

Svi kojima je istekla osobna, putovnica, vozačka i oružni list ne moraju brinuti jer dokumente mogu produljiti kad prestane pandemija. Međutim, oni kojima je istekla registracija vozila, tehnički pregled i osiguranje – sve to moraju obaviti u rokovima.

Osobne iskaznice izdaju se u opravdanim slučajevima, a vozačke samo profesionalnim vozačima. Iz policije poručuju da građani trebaju prvo nazvati ili mailom poslati upit te da se svaki slučaj rješava individualno. Redovi za dokumente prije dva tjedna doveli su i do zakonskih izmjena, piše Dnevnik.hr.

"Da ne izlažemo kontaktima ni građane, ali ni službenike, jer se samo osobnih iskaznica godišnje izda više od pola milijuna. Možete zamisliti koji je to broj kontakata u zatvorenom prostoru koje bi trebali izbjegavati", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Građani, dodao je, se ne trebaju brinuti. Osobna koja je istekla, kao i putovnica, vozačka i oružni listovi bit će valjani dok god traje epidemija.

"U trenutku kad ministar zdravstva proglasi kraj epidemije, imat će 30 dana vremena da te poslove dovrše, a policija, odnosno nadležne institucije, će sve učiniti da to tako i bude", rekao je Božinović.

S druge strane, tehnički pregled vozila mora se obaviti. Isto vrijedi i za registraciju.

"Tehnički pregled nije odgođen jer je tehnička ispravnost vozila naprosto jedan od uvjeta za sigurno prometovanje na cestama. Ukoliko bi došlo do povećanja broja tehnički neispravnih vozila na cestama, ugrozila bi se sigurnost u prometu", rekao je Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.

Vozači pri dolasku moraju pokazati i osobnu iskaznicu.

"Ukoliko se osoba nalazi u bazi podataka onih koji imaju obveznu mjeru samoizolacije, nažalost neće moći obaviti tehnički pregled. Sugeriramo takvim vlasnicima vozila da nije obvezno da oni dođu na tehnički pregled, nego da to može obaviti bilo tko u njihovo ime, uz predočenje osobne iskaznice vlasnika", objasnio je Pejić.

I sve uz stroge epidemiološke mjere.

 

Reci što misliš!