Događaji

Podizanje kvalitete turističke ponude

Općina Preko i tvrtka Vile Dalmacija zajednički uređuju plažu Jaz

Općina Preko i tvrtka Vile Dalmacija zajednički uređuju plažu Jaz

U suradnji Općine Preko i tvrtke Vile Dalmacija, ovaj tjedan počelo je uređenje središnje plaže Jaz u Preku.

Cilj je, ističu partneri, podizanje kvalitete turističke ponude, unapređenje plažne infrastrukture i sadržaja te općenito razvoja turizma.

- Iako je prije tri tjedna na neki način život stao u cijeloj državi, pa tako i na našem otoku, mi smo se ipak odlučili na radove koje smo s tvrtkom Vile Dalmacija dogovorili još početkom zime. Najprije je uklonjeno dječje igralište, a novo će biti postavljeno nasuprot starog igrališta. Novo će biti napravljeno prema svim kriterijima koje propisuje struka, a po uzoru na dosadašnja igrališta koja su uređena u Preku i Poljani, s atestiranim igralima i spravama, antistres gumenom podlogom i zaštitnom ogradom, najavljuje načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Uredit će se, kaže, i novo igralište za odbojku na pijesku koje će se postaviti okomito na sadašnju poziciju, bit će dodatno zaštićeno mrežnom ogradom i zadovoljit će sve uvjete ne samo za rekreaciju nego i za organiziranje turnira u odbojci na pijesku.

- Na središnjem dijelu plaže posadit će se 50-ak novih stabala, pinije, muške murve i palme. Oblikovat sjenovitih područja na plaži. Drveće je naručeno i stići će s već formiranom visinom tako da će odmah biti hlada, nećemo morati čekati nekoliko godina da stabla narastu, dodaje Marko Brozović, generalni direktor Vila Dalmacija.

Na jednom dijelu plaže bit će postavljena sunčališta, tj. pergole s ležaljkama s mogućnošću ležanja na suncu i u hladovini, a stavit će se i dodatni tuš. Uredit će se i postojeći mostić, koji je sada u lošem stanju i potrebna mu je obnova. Napravit će se nove betonske stope zbog sigurnosti i obnoviti njegov drveni dio te će nakon obnove zasjati u novom ruhu.

- Nakon uređenja bit će dodatnih besplatnih parkirnih mjesta u sklopu dosadašnjeg parkirališta Vila Dalmacija, a valja naglasiti da će preuređenu plažu i dodatne sadržaje moći koristiti svi – i domaće stanovništvo i turisti, napominje Brižić.

Prema njegovim riječima, od ovog projekta koristi će imati svi, Prečani, turisti, gosti i suinvestitor, tvrtka Vile Dalmacija.

-Mišljenja smo da bi trebalo biti više ovakve suradnje javnog i privatnog sektora, gdje se zajedničkim snagama postiže dobar rezultat na obostrano zadovoljstvo, a u korist cjelokupne zajednice, poručuje Brižić i poziva sve koji imaju volju, želju, ideje i financijske mogućnosti na ostvarivanje slične suradnje, jer sinergijom i partnerstvom svi možemo brže i jače napredovati.

Slično razmišlja i direktor Vile Dalmacija Marko Brozović, koji je počeo pripremati projekt uređenja plaže Jaz prije nego što je itko mogao sanjati što će se dogoditi ovog proljeća.

- Željeli smo iskoristiti nekoliko mirnih, neturističkih mjeseci i s Općinom Preko dogovorili projekt, odnosno ulaganje u uređenje plaže Jaz. Očekujemo da će prva faza biti gotova do 1. lipnja, a nastavak nakon sezone, kakva god ona bila. Ističem da sve ovo dugujemo pozitivnom poslovanju unatrag godinu dana te ambicioznoj poslovnoj suradnji s Općinom Preko koja je prepoznala našu želju za rastom kvalitetne ponude Vila Dalmacija, Preka i cijelog otoka, kaže Brozović, koji unatoč slomu tržišta i ne baš dobrim najavama za turizam i cijelo gospodarstvo nije dao nijedan otkaz. Dapače, svi zaposlenici ostali su u ekipi s kojom optimistično gleda na budućnost.

- Zbog trenutačne situacije s koronavirusom radnicima se uglavnom otkazuju ugovori. Najpogođenija su mala i mikro poduzeća, a posebno turističke djelatnosti svih oblika. Vile Dalmacija spadaju u obje najugroženije skupine, ali mjesta za otkaze našim radnicima nema. Ovo je jednostavno trenutak kada moramo pokazati koliko nam oni vrijede te smo se pobrinuli da naših osam stalno zaposlenih radnika primi punu plaću. Svojim radom zadužili su nas da se pobrinemo za njih u ovoj izvanrednoj situaciji, a sigurni smo da će i oni to znati cijeniti. Dobrim poslovanjem unatrag godinu dana stvorili smo uvjete za ovakve mjere i investiciju koja će podići kvalitetu i nama i Preku, navodi direktor Brozović.


Reci što misliš!