Događaji

Zavod za javno zdravstvo Zadar

Zadarska Služba za mikrobiologiju i parazitologiju započela testiranje na SARS-CoV-2

Zadarska Služba za mikrobiologiju i parazitologiju započela testiranje na SARS-CoV-2
Becton Dickinson

Voditeljica Službe za mikrobiologiju i parazitologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ivanka Matas potpisuje priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Aparat za molekularnu dijagnostiku BD MAXTM System Služba za mikrobiologiju i parazitologiju je nabavila i koristi od 2016. godine, te se na njemu provodi 12 metoda sa mogućnošću detekcije 27 različitih patogena.

Godišnje se provede do 4000 testiranja na tom aparatu i kontinuirano se uvode nove metode, čime je Služba daleko iznad prosjeka ostalih ustanova istog ranga.

Služba za mikrobiologiju i parazitologiju je od 01. 04. 2020. god. započela testiranje na SARS-CoV-2, nakon uspješno provedene validacije kontrolnim panelom iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević" iz Zagreba.

Trenutno, zbog ograničenog broja testova a sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije od 22. 03. 2020. god. prioritet testiranja imaju oboljele osobe sa rizikom razvoja teškog oblika bolesti, te zdravstveni djelatnici sa simptomima bolesti kako bi se smanjio rizik prijenosa unutar zdravstvenih ustanova.

Služba očekuje isporuku većeg broja testova čime će se stvoriti prostor za širim obuhvatom testiranja.

Zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način iskreno i od srca angažirali u rješavanju problema nabave testova.


Reci što misliš!