Događaji

#koronavirus

Plenković pozvao građane da budu odgovorni i da vjeruju struci i vlasti

Plenković pozvao građane da budu odgovorni i da vjeruju struci i vlasti
Josip Regovic/Pixsell

Premijer Andrej Plenković pozvao je u četvrtak sugrađane na odgovornost, samodisciplinu, strpljivost i povjerenje u sve sastavnice vlasti i struku u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Plenković je na sjednici Vlade zahvalio svima koji u ovih proteklih mjesec dana rade sve da spriječe širenje zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

"Moja zahvala liječnicima, medicinskim sestrama, cijelom zdravstvenom osoblju, policajcima, inspektorima, vojnicima, svima koji na bilo koji način čine sve da održe i omoguće normalan život u posebnim okolnostima u kojima smo se našli", kazao je.

Suočeni smo, dodao je, s pandemijom i ta dilema s kojom je suočena Hrvatska i sve zemlje svijeta ima jednostavan odabir - ili biramo život naših sugrađana ili biramo staviti na pauzu, odnosno odreći se dosadašnjeg načina života. 

"Mi smo kao odgovorna Vlada odabrali život naših sugrađana i to je jedini mogući, ispravan i racionalan odabir", ustvrdio je.

Plenković je stoga pozvao sve sugrađane na odgovornost, samodisciplinu, strpljivost i povjerenje u sve sastavnice vlasti i struku koja je ključna u borbi protiv ove epidemije.

"Čuvajući sebe čuvate svoje najbliže, svoje obitelji, svoje susjede, sve one s kojima dolazite u kontakt. Znamo da to nije lako, nije laka nagla promjena stila, načina života, rada, škole, poslovanja, bilo kojeg aspekta", naglasio je.

Odluke Vlade ne temelje se na političkom voluntarizmu

Rekao je i da se odluke Vlade ne temelje na bilo kakvom političkom voluntarizmu, već se temelje na procjenama onih koji su svoje živote posvetili borbama protiv bolesti.

Ponovio je i da se trenutno s ovom pandemijom borimo ne medicinom 21. stoljeća, već metodologijom ranijih stoljeća odvajanjem zdravih od zaraženih. "To je jedina metoda koja trenutno daje rezultate", poručio je Plenković, apeliravši na povjerenje sugrađana u način suzbijanja pandemije u Hrvatskoj.

"Kada gledamo komparativno, Europu i svijet, puno bogatije i veće zemlje, s duljom demokratskom tradicijom, snažnijim obrazovnim sustavom, izdašnijim sredstvima koja ulažu u svoj zdravstveni sustave - nemaju ovakve trenutno rezultate kakve ima Hrvatska", rekao je.

"Na kraju će se podvlačiti crta i u broju zaraženih, oboljelih i konačna crta i u stopi smrtnosti. To će nam biti jedini semafor na koji ćemo svi gledati kada jednom, nadam se, suzbijemo ovu pandemiju.  Zbog toga moramo biti samodisciplinirani, strpljivi i imati povjerenje", poručio je premijer.


Reci što misliš!