Događaji

brojne neugodnosti na šalterima

Kakva su pravila oko isteka trajanja i izdavanja novih identifikacijskih dokumenata za vrijeme epidemije?

Kakva su pravila oko isteka trajanja i izdavanja novih identifikacijskih dokumenata za vrijeme epidemije?
Davor Puklavec/PIXSELL

Mnogi građani kojima su istekle osobne izkaznice posljednjih su dana imali neugodnosti na šaletrima banaka i ostalih institucija budući da nove dokumente ne mogu preuzeti.

Cijelu situaciju i proceduru oko izdavanja i preuzimanja dokumenata tijekom epidemije pojasnio je načelnik Odjela upravnih, inspekcijskih i poslova zaštite i spašavanja PU zadarske, Ante Milković:

"Ministarstvo je donijelo odluku o organizaciji rada i prema njoj se upravni poslovi sa strankama ne obavljaju. Izuzetak su žurni slučajevi izdavanja osobnih iskaznica te izdavanje vozačkih dozvola profesionalnim vozačima. Gotove osobne iskaznice stoga ne možemo uručiti strankama, a danas je u proceduru upućen jedan akt kojim će se produžiti valjanost isprava dok traje epidemija. Građani se ne trebaju brinuti o ikakvi sankcijama."

A što u slučajevima kada institucije odbijaju uslužiti građane bez važećeg dokumenta?

"Banke i ostale institucije trebale bi prihvatiti druge dokumente sa slikom poput vozačke dozvole ili putovnice jer i njima se utvrđuje identitet. Stvar je na banci - želi li prihvatiti taj dokument ili ne."

"Tražimo svaku mogućnost kako bismo umanjili socijalne kontakte u ovoj situaciji i smanjili potrebu za kontaktima sa službenim osobama u policijskim upravama, vezano uz borbu za suzbijanje širenja koronavirusa", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dopunama Zakona o osobnoj iskaznici stoga se predlaže da se građanima u situaciji nastaloj zbog epidemije koronavirusa omogući korištenje ranije izdane osobne iskaznice, koja bi se smatrala valjanom najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije te bi im se omogućilo u istom roku i preuzimanje izdanih osobnih iskaznica.

Dopunom Zakona o sigurnosti prometa na cestama predlaže se da vozači za vrijeme trajanja epidemije, a najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije, ne moraju podnositi zahtjev za izdavanje nove vozačke dozvole zbog prestanka važenja ranije izdane vozačke dozvole.

Ranije izdana vozačka dozvola smatrala bi se valjanom najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije te se predlaže da se omogući građanima i da pojedine radnje koje su dužni učiniti u određenom roku, kao što su odjava vozila kojeg privremeno ili trajno neće koristiti, preuzimanje izrađene vozačke dozvole, obavljanje izvanrednog nadzornog pregleda i dr. mogu poduzeti također najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije.

Prijedlogom dopuna ovoga zakona nije obuhvaćen tehnički aspekt vozila, odnosno ispitivanje tehničke ispravnosti vozila i registracija vozila, koje će građani i gospodarski subjekti i dalje obavljati u propisanim rokovima iz razloga sigurnosti prometa na cestama odnosno nastojanja da u prometu sudjeluju tehnički pregledana i ispravna vozila, istaknuo je Božinović.

Dopunama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana omogućilo bi se vlasnicima oružja korištenje ranije izdanih oružnih listova koji bi se smatrali valjanim najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije. 

Također se omogućuje da određene radnje koje su dužni poduzeti u rokovima propisanim zakonom, kao što su podnošenje zahtjeva za izdavanje oružnog lista za nabavljeno oružje, dostavljanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti ili isprave da raspolažu tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja i poznavanja propisa koji se odnose na posjedovanje oružja i sl., poduzmu najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije.

Dopunom Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana predlaže se da se građanima za vrijeme trajanja epidemije omogući korištenje putovnice kojoj je istekao rok važenja a najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije prvenstveno radi povratka u Hrvatsku hrvatskih državljana kojima putovnica istekne za vrijeme trajanja epidemije, a nalaze se u inozemstvu.


Reci što misliš!