Događaji

#koronavirus

Plenković: Budimo odgovorni i strpljivi, ništa nam nije važnije od zdravlja

Plenković: Budimo odgovorni i strpljivi, ništa nam nije važnije od zdravlja
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u srijedu je pozvao građane da u borbi protiv pandemije koronavirusa pokažu odgovornost i strpljivost, da vjeruju nadležnim službama koje čine sve da smanje rizik od zaraze jer ništa, ustvrdio je, nije važnije od zaštite zdravlja i spašavanja života.

Na početku predstavljanja novog Vladina paketa mjera za spas hrvatskog gospodarstva Plenković je istaknuo kako je situacija zahtjevna i objektivno teška, a najveći problem vidi u neizvjesnosti jer sa sigurnošću nitko ne može procijeniti koliko će kriza trajati.

Iako nikome nije lako, dodao je, svi se trebaju prilagoditi novoj realnosti koju je ponovno nazvao "novo normalno", a u kojoj se nameće dilema između spašavanja života građana te odustajanja od dosadašnjeg načina života.

Imamo jasan odabir - da spašavamo živote

"Mi u tome pogledu imamo vrlo jasan odabir, da spašavamo živote", poručio je premijer i izrazio zadovoljstvo koliko je brzo i zrelo u institucionalnom pogledu država pristupila pripremi za odgovarajuću reakciju na pandemiju. 

"Kada se uspoređujemo sa situacijom u nekim drugim, nama susjednim i prijateljskim državama, pa i s velikim svjetskim silama, onda možemo reći da smo reagirali učinkovito, brzo, da komparativno gledano za sada držimo pod kontrolom samu dinamiku i brzinu zaraze, odnosno broja oboljelih i stope smrtnosti u odnosu na druge zemlje", naglasio je.

"Naša je poruka da nam ništa nije važnije od zdravlja", istaknuo je Plenković i građane pozvao da pokažu odgovornost i solidarnost te snagu hrvatskog zajedništva.

Ožujak 2020. pamtit ćemo kao najzahtjevniji koji smo dosad proživjeli

Pozvao ih je i da budu strpljivi, poručivši im da su prevladali i dobro savladali element panike u kontekstu borbe protiv virusa, najveće krize koju ovakvog tipa svijet uopće pamti, a u Hrvatskoj je bez ikakve dvojbe riječ o najvećoj krizi od Domovinskog rata.

"Vjerujem da ćemo svi skupa, kada prođe neko vrijeme, mjesec ožujak 2020. pamtiti kao najzahtjevniji mjesec kojeg smo uopće do sada proživjeli, sigurno u ovom tisućljeću u smislu izazova i posljedica koje su se tijekom njega događale", istaknuo je Plenković

Kao treći najzahtjevniji zadatak ocijenio je spas hrvatskog gospodarstva, pa će Vlada sutra usvojiti paket novih mjera, među njima i zakone koje će na usvajanje uputiti Saboru.


Reci što misliš!

 Izdvojeno