Događaji

božo petrov

Most predlaže sedam mjera za spas poduzetnika

Most predlaže sedam mjera za spas poduzetnika
Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik i saborski zastupnik Mosta Božo Petrov u srijedu je najavio da će njegova stranka predložiti izmjene sedam zakona kako bi se spasili mali i mikro poduzetnici, a od Vlade očekuje da u gospodarstvo ulije 20 milijardi kuna.

„Zbog radnika i poslodavaca drago mi je da je Vlada odlučila prihvatiti Mostov prijedlog o otpisu, a ne o odgodi obveze, što je prihvatio i ostatak oporbe.

Od prvog dana smo, osim otpisa i odgode, cijelo vrijeme govorili Vladi da su potrebna bespovratna sredstva za poduzetnike, a ne davanje mogućnosti jeftinog kreditiranja. Poduzetnici nemaju mogućnost zadužiti se, usput servisirati državu i na kraju vraćati taj dug i preuzeti na sebe kompletan rizik poslovanja“, izjavio je Petrov novinarima.

Kada zbroji sve, dodao je, poduzetnici će u takvim okolnostima shvatiti da im je jeftinije staviti ključ u bravu nego se zadužiti za državu, raditi za državu i usput vraćati dug.

Mali i mikro poduzetnici mogu izdržati još mjesec-dva, trebaju im bespovratna sredstva

„Država treba smisliti liniju bespovratnih sredstava koja će u ovom trenutku omogućiti likvidnost malim i mikro poduzetnicima. Veliki sustavi će se održati jer imaju mogućnosti, a mali i mikro poduzetnici mogu izdržati još mjesec do dva najviše i upravo njima trebaju bespovratna sredstva, a država na sebe treba preuzeti barem dio rizika za njihovo poslovanje“, apelirao je.

Država sredstva koja će uliti u gospodarstvo prvo treba tražiti kod sebe, a ova Vlada od 2016. godine, kada je rashodovna strana proračuna bila 120 milijardi, u međuvremenu je digla za 20 posto rashode pa sada iznose 150 milijardi kuna.

Vjerujem da se u državnom proračunu može naći 10 do 20 milijardi kuna, kojeg bi se država odrekla i ulila u gospodarstvo, procjenjuje čelnik Mosta.

Smatra da je možda sada trenutak u kojem će država provesti određene reforme za koje prije nije bilo hrabrosti po pitanju smanjenja broja općina, gradova, županija, rješavanja svih mogućih uhljeba, svih bespotrebnih troškova.

Vlada mjere koje donosi smatra privremenima za razliku od Mosta koji vjeruje da neke mjere trebaju biti trajne, poput ukidanja akontacije poreza na dobit, vraćanje olakšica za reinvestiranu dobit, produženje rodiljnih i porodiljnih naknada.

Most predlaže izmjene sedam zakona

„To su sve impulsi i signali i domaćim i stranim investitorima i kreditorima da je Vlada konačno postala prijateljska prema poduzetnicima i da želi pomoći gospodarstvu pa će zbog toga i investitori i kreditori doći u Hrvatsku i naše će gospodarstvo preživjeti ovu krizu“, poručio je.

Petrov je najavio da će Most u četvrtak u saborsku proceduru uputiti izmjene sedam zakona, poput Općeg poreznog zakona kako bi se otpisale sve obveze do Zakona o porezu na dobit i Zakona o porodiljnim i rodiljnim naknadama.

Zalagat će se, kaže, i za liniju bespovratnih sredstava jer smatra da će to, uz otpis biti jedina prava mjera države za male i mikro poduzetnike.


Reci što misliš!