Događaji

epidemiolog pun pozitive

Dr. Medić: Jedna smo od rijetkih zemalja bez ludila koje se događa u Europi

Dr. Medić: Jedna smo od rijetkih zemalja bez ludila koje se događa u Europi

Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković izvjestio je o novim podacima o epidemiji virusa Covid-19 u Zadarskoj županiji. Donosimo detalje.

Novooboljelih je četvero, ukupno 39 oboljelih od koronavirusa na zadarskom području, vijesti su s press konferencije zadarskog Stožera.

Načelnik Stožera Šime Vicković iznio je nove podatke:

- Imamo neke novosti. Izdavanje propusnice za fizičke osobe koje nemaju registriran OPG izdavat će Stožeri općina u kojima se nalazi određena parcela. Imate li vinograd u općini Preko, javljate se direktno njima s podacima iz katastra. 

Izvršen je dogovor s Nacionalnim stožerom - za osobe koje nemaju mjesto prebivališta gdje su njihovi najbliži, a žele im donijetihranu i lijekove. I njima će propusnice izdavati općina u kojoj se nalazi osoba kome primjerice nabavljaju lijekove i hranu.

656 osoba je u samoizaciji u Zadarskoj županiji, kazao je dr. Alen Medič. 20 novih osoba stavljeno je u samoizolaciju. U samoizolaciji je još uvijek ravnatelj Ortopedske bolnice u Biogradu na Moru.

- Hvala svim građanima Hrvatske koji se pridržavaju mjera! Epidemija je pod kontrolom. Ako se i nalazite u skupinama, npr. odete s obitelji u šetnju, znate svoj hodogram kretanja, to možete. Druga je stvar s prijateljima, možete se vidjeti, ali se nećete držati za ruku, pored njih možete biti udaljeni dva metra. Vidim svakodnevno da se ljudi dobro toga drže. Budimo strpljivi još neko vrijeme, to je sada jedini način. Kod nas je još uvijek linearan rast novih oboljelih. Jedna smo od rijetkih zemalja bez ludila koje se događa u Europi, kazao je dr. Medić. 

Što je s novim potencijalnim zarazama? 21 nalaz je na čekanju, trenutno na odjelu Covid leži 17 pacijenata, kazao je dr. Željko Čulina.

- Jedna pacijentica i dalje je u teškom stanju. Dva liječnika i dalje su pozitivna. Jedna liječnica ima negativne nalaze. Ukupno je 28 liječnika u samoizolaciji, a ukupno 62 djelatnika iz Opće bolnice Zadar.

Od četiri osobe zaražene Covidom, tri su dovedene u kontakt s osobama u Biogradu na moru, a jedna osoba je neovisna od njih. 

Čulina se osvrnuo na informaciju da se prikupljaju sredstva za OB Zadar i to na društvenim mrežama:

- Bolnica je zahvalna svim ljudima dobre volje za nabavu opreme dostatnu za zbrinjavanje svih pacijenata. Nabavili smo velik dio zaštitne opreme. U petak je došao ultrazvuk, jučer je stigao rendgen i ultrazvuk, stižu nam dva respiratora i 2 anesteziološka uređaja. Postoji žiro račun za donacije, ali nismo uključeni u akciju na društvenim mrežama! Svi koji žele neka uplate sredstva na naš žiro račun, do sada nam je uplaćeno 2 milijuna i 700 000 kuna.

Dobna struktura oboljelih u Zadarskoj županiji

U životnoj dobi do 19 osobi nema oboljelih.
20-30 šest osoba
30-40 tri osobe
50-65 najbrojnija skupina, 15 osoba
65 - 80 - šest osoba
iznad 80 - pet osoba


Utvrđeno je jedno jedino kršenje mjere samoizolacija, ali i tri zaticanja okupljanja ispred lokalnih trgovina. S kontrolnih punktova vraćeno je 60 osoba zbog nevaljane propusnice, kazao je Anton Dražina, načelnik PU zadarske.

U samoizolaciji je i petero zaposlenika, od toga četri policajca i jedan namještenik.

Čitateljica je htjela ići na Molat kod roditelja, no nisu joj priznali propusnicu iako Molat pripada Gradu Zadru administrativno. Dražina će provjeriti okolnosti, ali smatra da nije bilo potrebe za propusnicom. 

 


Reci što misliš!