Događaji

#koronavirus

Članovi Akcije mladih predali gradonačelniku prijedlog mjera za pomoć građanima

Članovi Akcije mladih predali gradonačelniku prijedlog mjera za pomoć građanima

Članovi Akcije mladih predali su gradonačelniku Dukiću prijedlog mjera za pomoć građanima, koji prenosimo u cijelosti

Poštovani,

Zahvaljujem se na dostavljenim materijalima, iako, kao građanin i kao gradski vijećnik, razočaran sam mjerama koje ste predložili. Zbog ekstremnosti situacije u kojoj se nalazimo podržat ću obje točke s današnjeg dnevnog reda, bez obzira kako Vi reagirali na moj sljedeći prijedlog!

Mišljenja sam da se ove mjere ne može nazvati pomoć gospodarstvu, ustvari grad Zadar samo neće odmoći, i to ne svima, nego samo pojedincima..Pomoći gospodarstvu nema niti u tragovima, a pomoć građanstvu – što je to?

Osim što sam očekivao niz mjera stvarne pomoći za sve pravne subjekte u Zadru, također sam očekivao za početak minimalni paket pomoći građanima. Nedostatak bilo kakve ideje direktne pomoći građanima pokazuje da svi skupa niste dorasli ozbiljnosti situacije u kojoj smo se našli, stoga predlažem da se u dnevni red po hitnom postupku uvrsti točka  „3 mjere pomoći građanstvu“ kako bismo danas barem raspravili mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju a sve kako bismo ih mogli što prije pripremiti i implementirati. Ako niste već danas spremni početi raspravu s ciljem pomoći građanima ovog grada bit ću prisiljen zatražiti pomoć ostalih gradskih vijećnika (HDZ-ovih također), medija i javnosti oko pokretanja široke javne rasprave  s ciljem informiranja naših sugrađana o ogromnoj imovini koju kao građani posjedujemo i o lošem načinu upravljanja istom tom imovinom od strane stranačkih vojnika, što u ovakvim kriznim momentima može ostaviti nesagledive, duge i negativne posljedice na naše društvo.

NAPOMENA: ODGODE PLAĆANJA NISU MJERA POMOĆI!!!

Kao direktnu pomoć građanima predlažem sljedeći set mjera na raspravljanje:

Ukidanje obveze plaćanja prireza (trajno) ili minimalno na rok od jedne godine. Veliki broj naših sugrađana je ostao ili će ostati bez posla, ostalima će se smanjivati plaće – ova mjera pomoći će zahvatiti većinu naših sugrađana tj. većinu kućanstava. Prosječna pomoć kućanstvu bi iznosila 100,00 kn/mj odnosno 1.200,00 kn u roku od jedne godine. Sredstva nadoknaditi rezanjem rashodovne strane proračuna.

Ukidanje obveze plaćanja komunalne naknade i naknade uređenje voda na rok od jedne godine. - Ova mjera zahvaća sva kućanstva, prosječna pomoć kućanstvu bi iznosila cca 110,00 kn/mj odnosno 1.320,00 kn u roku od jedne godine. Sredstva nadoknaditi rezanjem rashodovne strane proračuna.

Zamrzavanje svih plaćanja poput odvoza smeća, potrošnje vode (uključivo sa svim naknadama) i drugih računa na razdoblje od 6 mjeseci ili smanjenje svih davanja  za 50 % na rok od jedne godine. - Ova mjera zahvaća sva kućanstva, prosječna pomoć po kućanstvu bi iznosila cca 100,00 kn/mj odnosno 1.200,00 kn u roku jedne godine. Sredstva nadoknaditi rezanjem rashodovne strane proračuna.

Otvaranjem humanitarnog računa solidarnosti za donacije najugroženijim građanima. Socijalna služba bi garantirala dostavu pomoći najugroženijima. Mi smo vrsta s razvijenom empatijom, onaj tko može će pomoć koliko može onima kojima pomoć zatreba. Moramo osigurati transparentnost i povjerenje. Trošak je zanemariv a korist je višestruka jer će osim konkretne pomoći pokazati zajedništvo koje nam je sad prijeko potrebno.

Povećati pomoć pučkoj kuhinji logističkim djelovanjem. Organizirano prikupljati donacije najnužnijih potrepština od proizvođača ili preko trgovačkih centara, i u suradnji s Crvenim križem proširiti mrežu dostave, osigurati sigurne i neprekinute lance dostave najnužnijih namirnica i proizvoda.

Osnovati krizni stožer gradskog vijeća koji bi djelovao u realnom vremenu te kao savjetodavno tijelo koordinirao javno-privatnim partnerstvom u borbi protiv virusa. (Primjer industrijske škole) i planiralo poslijekrizna radnje na oporavku društva u cjelini. Reorganizirati sve zaposlenike u gradu Zadru i gradskim tvrtkama – dali svi oni trenutno rade, koliko ih radi od kuće, postoje li slučajevi gdje grad ne može osigurati siguran rad, koliko je takvih radnih mjesta..Reorganizacijom dio zaposlenika reorganizirati na „drugu liniju fronte“, s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje , uz naknadu angažirati građane za radove na „drugoj liniji fronte“. Organizirati široke javne rasprave gospodarstvenika s građanima – zajedno smo u problemima, zajedno ćemo ih prevladati!

Smanjenje plaća isplaćenih iz gradskog proračuna – Sve plaće manje od državnog prosjeka za sada ne smanjivati – plaće od državnog prosjeka do 8.000,00 kn smanjiti za 10 %, plaće od 8.000,00 – 10.000,00 kn smanjiti 20 %, sve veće od 10.000,00 kn smanjiti za 30 %. Izraditi projekcije mogućih budućih djelovanja kroz sumu plaća i broj zaposlenih, otpuštanja izbjeći reorganizacijom radnih mjesta.

Hitan rebalans proračuna. Napraviti analizu smanjenja prihodovne strane proračuna i pripremiti preraspodjelu sredstava. Potrebno je izraditi više projekcija mogućeg utjecaja krize na proračun u minimalno naredne tri godine kako bismo mogli donositi maksimalno korisne mjere u pravom trenutku istovremeno pomažući građanstvo i gospodarstvo.

Djeca i osobe s posebnim potrebama. Kako na njih utječe ovo stanje, trebaju li ekstra pomoć. Dali i dalje funkcionira sustav asistenata za djecu s posebnim potrebama. Potrebno je organizirati poseban tim ili timove koji bi pokušali ublažiti ionako tešku situaciju osobama s posebnim potrebama. Potrebno je zaštititi primanja roditelja ili skrbnika osoba s posebnim potrebama.

Rasprava o načinu ekstra vrednovanja svih građana sa „ radnom obvezom“, u prvom redu zdravstvenog kadra ali i trgovaca, prijevoznika, volontera i svih ostalih s prve linije fronta kada kriza prođe i mogućnosti to dozvole.

Organizirati partnerske razgovore s bankama. (U suradnji s državnim vrhom) – Tražiti maksimalne olakšice za građane, smanjenje cijene bankarskih usluga vođenja računa, kreditnih kartica, on line transakcija i drugi program povoljnih zajmova za građanstvo i gospodarstvo, reprogram postojećih kredita.

Organizirati partnerske razgovore s Tele operaterima. (U suradnji s državnim vrhom) –Tražiti maksimalne olakšice za građane, smanjenje cijene svih usluga, odgodu plaćanja ugovorenih obveza, reprogram postojećih obveza.

Zahtjev državnom vrhu za ukidanje TV pretplate na rok od godine dana.

Ukinuti plaćanja svih naknada političkim strankama, gradskim vijećnicima, nadzornim i upravnim odborima i sl.

Izraditi analize i projekcije vjerojatne štete u turizmu. Razmisliti o ukidanju zabrane građevinskih radova ako projekcije turističke sezone ukažu na takvu mogućnost. Ukidanje svih turističkih poreza i nameta. Smanjenje broja turističkih zajednica spajanjem u veće i reorganizacijom radnih mjesta. Pripremiti se za mogućnost partnerstva s iznajmljivačima oko korištenja turističkih kapaciteta u zdravstvene svrhe.

U suradnji sa sveučilištem organizirati pružanje psihološke pomoći žrtvama korona virusa i njihovim obiteljima, pomoć ljudima u samoizolaciji, pomoć djelatnicima sa „radnom obvezom“, savjeti za zabavu u vrijeme izolacije, on line komunikacija s građanima u izolaciji i dr..

U suradnji s medijima i strukom provesti jaku medijsku kampanju edukacije stanovništva o važnosti pridržavanja uvedenih mjera borbe protiv epidemije, o trenutnim posljedicama na gospodarstvo i o načinima kojima ćemo izići iz ove krize.

Ukinuti prezentacije i raspolaganje službenim vozilima. Ukinuti privatne PR stručnjake i te iznose preusmjeriti Crvenom križu ili potrebitijima.

Ukidanje naplate parkinga do isteka posebnih mjera. Zbog uvedenih mjera ograničenog kretanja jedini koji koriste usluge parkiranja su lokalni stanovnici ili  „osobe s radnom obvezom“ dakle, svi s prve fronte. Nema smisla da se samo njima naplaćuje parking.

S poštovanjem,

Akcija mladih

Antonio Baus

 


Reci što misliš!