Događaji

moguća odgoda

HZJZ dao preporuke o provođenju programa obaveznog cijepljenja

HZJZ dao preporuke o provođenju programa obaveznog cijepljenja
Duško Jaramaz/PIXSELL

Nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije koronavirusa, no radi smanjenja izlaganja djece u čekaonicama, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je posebne preporuke o provođenju programa obveznog cijepljenja.

Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju.

To se odnosi ma BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti, te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.

Nije poznato koliko će trenutna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, pri tome posebno misleći na hripavac i ospice, poručili su iz HZJZ-a.

Moguća odgoda docjepljivanja do kraja svibnja

Iz HZJZ-a su priopćili i da se revakcinaciju može odgoditi na razdoblje od mjesec – dva, iako niti revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duži period.

U ovom trenutku, Hrvatski zavod za javno zdravstvo predlaže odgodu docjepljivanja do kraja svibnja.

Prilikom provođenja cijepljenja potrebno je osigurati da se ne miješaju bolesna i zdrava djeca u čekaonici, tj trebalo bi omogućiti posebne termine za cijepljenje djece koje roditelji trebaju poštivati, poručili su iz HZJZ-a.


Reci što misliš!