Događaji

#koronavirus

Od devet oboljelih s područja Zadarske županije, sedmero je povezano s ortopedskom bolnicom u Biogradu

Od devet oboljelih s područja Zadarske županije, sedmero je povezano s ortopedskom bolnicom u Biogradu
Davor Strenja

SINOĆ je Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio o trećoj žrtvi koronavirusa u Hrvatskoj. Jutros su izvijestili kako Hrvatska ima 551 slučaj koronavirusa.

Jučer je preminula 65-godišnja žena iz Slavonskog Broda. Bila je onkološki bolesnik, izvijestili su iz stožera. Ranije jučer preminula je druga žrtva koronavirusa, a riječ je o 74-godišnjem Zagrepčaninu koji je preminuo u klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Dan ranije obdukcijom je službeno potvrđeno da je preminuli 71-godišnji istarski ugostitelj Nino Kernjus, vlasnik poznate konobe Astarea u Brtonigli, prva žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. 

Trenutno je osmero bolesnika na respiratoru, od toga jedan čeka laboratorijski test, a ostalih sedmero nije u kritičnom stanju. 

Danas se mijenjaju neke mjere. "Novost od sutra je da će određeni dućani u sklopu tržnica moći raditi pod uvjetima koji vrijede u slučajevima infekcije i koje su prepisali epidemiolozi", kazao je Božinović.

10:03 Pressica u Zadru. "Od 9 novooljelih, 7 je vezano uz ortopedsku bolnicu. Ovo što se desilo je ružni scenarij. Jedan novozaraženi radio je Općoj bolnici Zadar.

10:03 Zamjenica ravnatelja Klaićeve Iva Hojsak rekla je da su oni bolnica koja zbrinjava kronično bolesnu djecu, te da se ne bave primarno infektivnom etiologijom, ali da su unutar bolnice organizirali odjele i sobe koje su za izolaciju i u koje se mogu hospitalizirati bolesnici sa sumnjom na koronavirus. "Djeca u globalu imaju blažu kliničku sliku, nego odrasli, ali nama otežava situaciju što imamo bolesnike koji su teško bolesni i zbog svojih primarnih bolesti, zaraza koronavirusom može ih dodatno ugroziti", rekla je na HRT-u.

10:01 Karta temeljenana podacima sa stranice koronavirus.hr

9:48 Inicijativa Glas poduzetnika je priopćila kako mjere koje predlaže mogu do kraja godine spasiti 250 tisuća radnih mjesta. Tri ključna, ranije objavljena zahtjeva Inicijative za spas radnih mjesta i pokretanje gospodarskog oporavka, su oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza u trajanju 3+3 mjeseca; oslobađanje naplate komunalnih naknada, najma državnih i gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina također u trajanju 3+3; moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata u trajanju 12 mjeseci. 

9:43 Božinović je otkrio da neki varaju s propusnicima, najavio je žestoke kazne. 

9:25 Popustile su neke mjere, otvaraju se trgovine na tržnicama. 

9:22 Božinović na presici upozorio na prevarante koji su se pojavili, ulazili su u kuće kao volonteri Crvenog križa i tražili novac od ljudi kojima su došli pomoći. 

9:06 U Hrvatskoj je 56 novih zaraženih, ukupan broj je sada 551. Porastao je broj izliječenih, i to za 15, sad ih je ukupno 37.


Reci što misliš!