Događaji

#ostanidoma

Načelnik Murtera: Nema potrebe za linčem, učite iz našeg primjera

Načelnik Murtera: Nema potrebe za linčem, učite iz našeg primjera
Duško Jaramaz/ PIXSELL

Načelnik općine Murter-Kornati, koja je od srijede u karanteni zbog koronavirusa, Toni Turčinov ponukan različitim objava po društvenim mrežama oglasio se kako bi pojasni slijed događaja u tom kraju.

''Među prvim smo lokalnim jedinica samouprave koje su zabranile rad ugostiteljskih objekata, prilagodili (skratili) radno vrijeme trgovina prehrambenih proizvoda, uveli mjere "jedan po jedan" na šaltere u zatvorenim prostorima. U dogovoru s doktoricom opće prakse Tatjanom Salamun Marko , aktivirao sam lokalni stožer civilne zaštite Općine Murter- Kornati, koji je donio odluku o hitnom zatvaranju svih ugostiteljskih objekata na dan 16. ožujka, što je čak 5 dana prije nego li su istu odluku donijeli Županijski i Nacionalni stožer", kaže Turčinov.

Epidemiološka analiza je ustvrdila da se zaraza dogodila u subotu 14. ožujka, a simptomi među zaraženima su uslijedili tek u četvrtak 19. ožujka.

''Smatra se da su naši sumještani zaraženi od strane vanjskog faktora nepoznatog podrijetla. Bez simptoma, nesvjesni da su zaraženi, neometano su se kretali po Murteru, niti ne sluteći da su opasni i pod infektom, poglavito unutar kruga svojih obitelji od subote do četvrtka. Nakon pojave simptoma stavili su se samoizolaciju, zatražili upute liječnika opće prakse te nadležnih epidemiologa. Od trenutka saznanja, zaraženi žitelji Murtera postupali su u skladu s uputama i lokalnog i Županijskog i Nacionalnog civilnog stožera, što oni mogu potvrditi, i jesu, u konačnici", dodaje Turčinov.

Ističe kako  je u subotu, 21. ožujka osobno zatražio da Županijski civilni stožer predloži mjere karantene za Murter kako bi spriječili daljnje širenje zaraze izvan granica mjesta te da bi zaštitili susjedne općine, grad Šibenik i cijelu Županiju, te žitelje Općine koji nisu kontaminirani virusom.

''Smatram da nikako nismo zaslužili da se žitelji naše Općine zbog svih nemilih događaja ocrnjuju i vrijeđaju putem društvenih mreža. Ova situacija je teška za sve nas i molim vas nemojte je još više otežavati javnim linčem. Ovo što se dogodilo kod nas može se lako dogoditi i drugdje, stoga molim da ostali uče iz našeg primjera te budu oprezni i pridržavaju se uputa svojih načelnika, gradonačelnika i Nacionalnog stožera civilne zaštite RH", poručuje svima načelnik.


Reci što misliš!