Događaji

dobre vijesti za virane

Dr. Vera Bulajić vratila se u aktivnu medicinsku službu na otok Vir

Dr. Vera Bulajić vratila se u aktivnu medicinsku službu na otok Vir
K.Škrbić

Doktorica Vera Bulajić vratila se u aktivnu medicinsku službu na otok Vir, ali će s medicinskom sestrom Jadrankom Čvrljević u pandemijskim okolnostima drukčije organizirati rad.

Virska je ambulanta u prostoru čekaonice potpuno prazna, iako su liječnica i njezina medicinska sestra već u ambulanti. Ispred ambulante na dvorišnom prozoru ambulante obavijest je da se kuca na prozor, dok su ulazna vrata ambulante oblijepljena obavijestima. Doktorica Vera Bulajić i medicinska sestra Jadranka Čvrljević moraju se priviknuti na rad u novim uvjetima, u kakvim dosad nisu radile ne samo na otoku, već uopće u cijeloj medicinskoj praksi. 

Nije se dr. Bulajić niti nadala kako će vijest da će ponovno u redovnom popodnevnom (ponedjeljak, srijeda od 13:30 do 19:30) i jutarnjem terminu (utorak, četvrtak, petak od 7:30 do 13:30) raditi u virskoj ambulanti, naići na nebrojene iskaze podrške i olakšanja na Viru. Koronavirus svima je promijenio živote i dotadašnje navike, pa je zato i ambulanta prazna.

"Treba izbjegavati dolazak u ambulantu, osim u hitnim slučajevima. Virani me mogu nazvati na telefon i konzultirati se, a isto tako mogu dobivati recepte. Što god se na taj način može riješiti, bit će riješeno. Mogu me naravno nazvati i ako sumnjaju da imaju simptome tipične za koronavirus", kaže dr. Bulajić. 

Kako je Stožer civilne zaštite Zadarske županije pokrenuo rad izdvojene ordinacije Doma zdravlja Zadarske županije za COVID-19, koji se nalazi na zadarskim Ravnicama (Ravnice bb; bivši Centar za ovisnosti), svi koji sumnjaju da imaju simptome koronavirusa (grlobolja, temperatura, kašalj, bol u prsima, malaksalost) mogu zvati i dogovoriti pregled u Zadru na besplatni telefon 0800 8557 ili mobitel 091 5404 189. 

Ordinacija će svima biti dostupna svaki dan puna 24 sata, a u radnom vremenu mogu se konzultirati i s virskom liječnicom. Mogu, također, kako sugerira obavijest na vratima virske ambulante, s mobitela nazvati brojeve 023 112, 023 113 ili 023 194, dok je telefonski broj ambulante za upite, upute i savjete 023 440 029.  

"Zaista sve molimo da slijede upute Stožera civilne zaštite te da ne izlaze bez potrebe. Ostanite doma", poručuje sestra Čvrljević. 

Tako je i slijedeći uputu Ministarstva zdravstva o privremenom reduciranju rada u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, donesena Odluka o obustavi redovitog vađenja krvi u djelatnosti laboratorija i transfuzijske medicine, osim za hitne pacijente, djecu u pratnji jednog roditelja, trudnice i onkološke bolesnike. Okolnosti povratka na Vir za dr. Bulajić nisu mogle biti teže.     

"Okolnosti zaista nisu dobre i lijepe, ali na Viru mi je bilo lijepo. Imam pozitivno iskustvo, pa mi je drago što se vraćam na otok. Zahvaljujem se svim Viranima na porukama podrške", dodaje virska liječnica, koja je u dva navrata ranije radila na Viru, nakon čega je bila na specijalizaciji obiteljske medicine u Splitu. Čekaonica je tog prvog radnog dana možda bila prazna, ali je činjenica da Vir ponovno ima liječnicu, za otok najbolja moguća vijest. 


Reci što misliš!