Događaji

Nacionalni stožer civilne zaštite

U Hrvatskoj 442 zaražena koronavirusom, službeno potvrđena prva smrt

U Hrvatskoj 442 zaražena koronavirusom, službeno potvrđena prva smrt
pool/Pixsell

U Hrvatskoj je od jutro 24 novopotvrđenih bolesnika od koronavirusa, ukupno 442 zaraženih.

Na respiratoru je 10 deset osoba - sedam u Zagrebu, dvije u Osijeku i jedna u Rijeci, a prosječna dob bolesnika na respiratoru je 61 godina. Nažalost, potvrđeno je i da je osoba iz Istre ipak preminula od virusa.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže da se ne povećava broj nego da se od subote, kada je bio porast, držimo ispod te brojke što je nada da će krivulja bolesti biti više položena nego uspravna. Izliječenih osoba je 22.

"U samoizolaciji je 20.000 građana, više od 2000 kontakata se intenzivno prati, a 150 osoba je u karanteni", naglasio je Capak.

Na upit primjenjuju li kombinaciju lijekova sa sumamedom, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je da za sada ne.

"Nema potrebe da se ide iracionalno sa sumamedom. On ne može djelovati na virus, ali može djelovati na imunološki sustav tako da smiruje upalu. Tu treba biti pametan i ne treba istrčavati s tim lijekom. Istraživanja pokazuju da virus u nekoliko prvih dana utišava naš imunološki sustav. Kada bismo išli davati sumamed morali bismo imati studiju da bismo vidjeli da on ne može naštetiti", navodi Markotić.


Reci što misliš!