Događaji

#koronavirus

Obiteljski liječnici žale se što nemaju maske, Beroš najavljuje da stižu nove

Obiteljski liječnici žale se što nemaju maske, Beroš najavljuje da stižu nove
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iako je broj posjeta ambulantama ovih dana sveden na minimum, to je samo zatišje pred buru- poručuju liječnici obiteljske medicine koji ovih dana upozoravaju kako nisu dovoljno opremljeni za jači val epidemije. Ministar Beroš jutros je poručio da oprema stiže.

Doktor Damir Biloglav dugogodišnji je zadarski obiteljski liječnik i predstavnik Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu. Očekujemo da će se netko sjetiti i primarne zdravstvene zaštite u ovakvim kriznim situacijama, navodi:

"Imali smo nešto malo maski po ordinacijama, to je za naše redovito funkcioniranje u normalnim uvjetima ali sad kad je nastupila ova situacija to se začas potrošilo i mogu vam reći da u pravilu nemamo ništa, baš ništa" - kazao je za program Radio Zadra dr. Biloglav.

Zabrinjava ga ono što slijedi ako se odnosno kad se epidemija razbukta.

"Kako će ovo potrajati možemo očekivati val pacijenata koji neće moći odgađati svoje potrebe a bojimo se da će se to poklopiti s vrhuncem epidemije jer tada i mi liječnici možemo sami postati izvor zaraze" - dodaje Biloglav.

Ministar Beroš jutros poručuje kako je čuo za upozorenja obiteljskih liječnika ali pri tom je istaknuo: Ima zlonamjernog prikazivanja trenutačne situacije. Dobio sam informaciju da su pojedini liječnici namjerno skrivali pojedinu zaštitnu opremu s polica da bi prikazivali stanje kao loše. U svakom ratu postoji peta kolona. 
Dr Biloglav komentira ministrovu opasku.

" Nismo skrivali ni glavu 1991.-e pa danas nećemo ni maske, prošli smo svi i puno teža vremena."

Zaštitna oprema ipak stiže, poručuje Ministar Beroš.

"U ovom trenutku iz Zaboka prema Zagrebu putuje kamion sa 7 tisuća maski i milijun rukavica i ogrtača , sutra navečer iz Kine stiže avion s milijun maski, 500 tisuća zaštitnih rukavica i 50 tisuća odora. Ministarstvo gospodarstva svakodnevno radi na nabavci, situacija nije tako loša kako se prikazuje" - ustvrdio je ministar jutros.

Svi zahvati koji nisu hitni se odgađaju do daljnjeg, napomenuo je također ministar, obiteljski liječnici mogu procijeniti je li neka kontrola hitna ili može čekati, u ovim uvjetima prioritet su onkološki bolesnici, dodao je. A zadovoljan što je zaštitna oprema na putu, zadarski liječnik Damir Biloglav dodaje kako ovu krizu treba iskoristiti kao priliku za stjecanje novih iskustava i poboljšanje organizacije zdravstvenog sustava u cjelini.


Reci što misliš!