Događaji

Izvanredna konferencija Stožera civilne zaštite ZŽ

Prvi pozitivni nalaz na koronavirus u Zadarskoj županiji!

Prvi pozitivni nalaz na koronavirus u Zadarskoj županiji!
Davor Strenja

U Velikoj vijećnici Doma zadarske županije održana je izvanredna tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije na početku konferencije dao je informaciju kako je nažalost na području Zadarske županije zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom.

Prva zaražena osoba je mlađa ženska osoba (neslužbeno s biogradskog područja), a u Zadarsku županiju je stigla iz Zanzibara u Africi preko Dubaija te je nakon pojave simptoma i nakon testiranja ustanovljeno kako je zaražena COVID 19 virusom, kazao je epidemiolog u OB Zadar, dr Alan Medić.

Zaražena djevojka za sada ima blage simptome, a budući se ponašala vrlo odgovorno i savjesno nakon pojave blagih simptoma (grlobolja i temperatura 37,2-37,3)  otišla je kući, javila se dežurnom epidemiologu te su odmah obavljene sve predviđene procedure.

Na putovanju je bila zajedno sa sestrom, te je po nju stigao član obitelji.

Nakon potvrde bolesti prebačena u izolaciju u Općoj bolnici Zadar, dok su njezini ukućani i dalje u samoizolaciji.

„Opća bolnica Zadar u potpunosti se pripremila za ovakvu situaciju. Zatvorili smo sve ulaze, osim glavnog ulaza gdje je postavljen šator s tri djelatnika koji svakog posjetitelja intervjuiraju. Van bolnice, u zgradi gdje je nekada bio onkološki odjel, pripremljen je odjel za pacijente oboljele od koronavirusa. Dežuramo 24 sata na dan. U laboratoriju smo zabranili vađenje krvi osim za djecu, trudnice i teške bolesnike, a s ciljem da u krugu bolnice bude što manje ljudi i da se spriječi širenje bolesti. Do sada smo uzeli 11 briseva, jedan je bio pozitivan“, rekao je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.

Župan Božidar Longin rekao je da je situacija ozbiljna, ali da županijski Stožer civilne zaštite od prvoga dana radi aktivno i produktivno.

„Molim sve naše građane da ne podliježu panici, da ne šire dezinformacije, već da pozorno prate upute epidemiologa te i našeg i Nacionalnog stožera. Drage građanke i građani, dokazali ste da se znate nositi s kriznim situacijama, budite odgovorni i prema sebi i prema drugima. Sve pripreme smo obavili dobro, naši zdravstveni djelatnici rade svoj posao predano i kvalitetno, budimo odgovorni da im olakšamo posao“, poručio je župan Longin.


Reci što misliš!