Događaji

160 zaraženih, 5 mrtvih

Dr. Nela Sršen: Talijanski koronavirus je autohton i nije povezan s Kinom

U Italiji su danas umrle dvije osobe zaražene koronavirusom, čimje se ukupan broj smrtno stradalih popeo na pet a zaraženih je gotovo 160.

Ta zemlja sve se više zatvara, vlasti su blokirale sjeverne regije u kojima je stanje najozbiljnije, Lombardiju i Veneto. Zatvorene su škole, odgođeni sportski i kulturni događaji, sazanje HRT.

U Veneciji je prekinut karneval, a izvedbe otkazuje i milanska Scala. Italija je treća zemlja u svijetu po broju zaraženih.

U Lombardiji i Venetu, bogatim regijama na sjeveru zemlje, vlasti izoliraju nekoliko manjih mjesta u kojima živi oko 50 tisuća stanovnika. Jučer su u selu Vo', blizu Padove, gdje je zabilježen prvi smrtni slučaj od posljedica zaraze koronavirusom u Italiji, testirani svi stanovnici, njih 3 i pol tisuće. Ograničeno je radno vrijeme trgovina, restorana, barova, ne služe se mise, zatvoreni su vrtići, škole, zabranjena su sva veća okupljanja. Stanovnicima je preporučeno da ne izlaze iz kuća, potrebna su im posebna dopuštenja da napuste ili uđu u svoja naselja.

- Dan je radni i tako se ponašamo, ali smo vrlo skeptični jer smo čuli za zaraze sanitetskog osoblja. Još nismo dobili nikakve upute, ali su limitirani posjeti bolnicama i ambulantama. Ograničen je i broj operacija, kazala je dr. Nela Sršen koja se u Studio 4 javila iz Padove. Navela je podatak da u pokrajini Veneto od jučer nema novozaraženih. Naglasila je kako dva pacijenta, koja su kritično i dolaze iz manjih sredina - nisu imali nikakav kontakt s Kinom ili nekim drugim žarištem zaraze. Sad više ne treba misliti na virus koji je došao iz Kine - radi se o autohtonom virusu, prenosi HRT

Tek za 7 do 10 dana znat ćemo radi li se o endemiji ili pandemiji, dodala je dr. Sršen te iznijela podatak da je gripa prošli tjedan odnijela 217 života prosječno dnevno, a korona virus jedan život. Međutim, smatra - "to ne znači da ne moramo biti površni". "Moramo shvatiti zašto postoje žarišta koja nisu povezana s Kinom i drugim vektorima. Nemoguće je spriječiti zarazu i predvidjeti situaciju koju ne poznajemo. Može se samo usporiti i nadati se boljem vremenu koje će pročistiti zrak", zaključila je dr. Sršen. 


Reci što misliš!