Događaji

koronavirus

Hrvat s kruzera iz Japana od jutros u karanteni u Klinici "Dr. Fran Mihaljević"

Hrvat s kruzera iz Japana od jutros u karanteni u Klinici
Marko Prpic/PIXSELL

U Zagreb je u subotu ujutro stigao Hrvat s kruzera Diamond Princess i iz preventivnih razloga smješten u jučer osnovanu karantenu u Kliničkoj bolnici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, nema simptome zaraze koronavirusom i osjeća se dobro.

Hrvatski državljanin, koji je boravio na kruzeru Diamond Princess u Japanu, stigao je rano jutros, preko Njemačke i Slovenije, specijalnim sanitetskim prijevozom i u pratnji medicinskog osoblja, u Zagreb i preventivno smješten u karantenu u Kliničkoj bolnici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, koja je osnovana jučerašnjom odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša  na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Hrvatski građanin, prema izjavama liječnika koji brinu o njegovom zdravstvenom stanju, nema nikakve simptome zaraze i osjeća se dobro.

U karanteni će, bez obzira na vrijeme provedeno u izolaciji na kruzeru, ostati najmanje narednih 14 dana iz preventivnih razloga kako bi se otklonio bilo kakav rizik, s obzirom na to da dolazi s broda na kojem je epidemiološka situacija visokorizična, dodaje se u riopćenju.

"Hrvatske zdravstvene službe ništa neće prepuštati slučaju i nadalje ćemo poduzimati sve moguće preventivne mjere u zaštiti naših građana od moguće ugroze korona virusom, pa tako i stavljanje u karantenu osoba kod kojih postoji i najmanji rizik opasan za njihovo ili zdravlje ljudi koji budu u doticaju s njima", ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

Naglasio je da i "ovaj primjer pokazuje opravdanost osnivanja karantene, jer time štitimo od ugroze zdravlje tog našeg državljanina, njegove obitelji i svih s kojima bi kontaktirao ovih dana".

"Drago mi je da je i sam svjestan svoje situacije i izrazio je želju za ostankom u izolaciji dokle god to budu zahtijevale zdravstvene procjene“, izvijestio je ministar zdravstva

Hrvatski državljanin iz Japana je doputovao posebnim zrakoplovom koji je za svoje državljane i građane drugih zemalja Europske unije poslala Italija. Poslije slijetanja noćas u Berlinu, posebnim zrakoplovom, zajedno s državljanima Slovenije, stigao je u Maribor, odakle je posebnim sanitetskim prijevozom i uz pratnju medicinskog tima prevezen u Zagreb u karantenu.

Hrvatski državljanin koji je zbrinut u karanteni u Zagrebu u stalnom je telefonskom kontaktu s članovima svoje obitelji, a u poruci javnosti i medijima ističe da se osjeća dobro, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.


Reci što misliš!