Događaji

sanacija pri kraju

U lučici Katine u Pagu obavljaju se završni radovi na izgradnji obalnih zidova

U lučici Katine u Pagu obavljaju se završni radovi na izgradnji obalnih zidova
Ivana Palčić / Radio Pag

U lučici Katine u Pagu obavljaju se završni radovi na izgradnji obalnih zidova. Radovi se odvijaju na obalnim zidovima uz nekadašnju kuglanu, odnosno južni dio nekadašnjeg starog pogona solane. Pag je, izgradnjom lučice Katine dobio dobro uređenu lučicu s preko 300 privezišta za brodice.

Vodoprivreda Vinkovci d.d., uz nadzor Blok projekta d.d. iz Zadra, je prije početka radova, obavila refuliranje dna, odnosno iskop, kojim je izbačeno oko 7.000 kubika materijala. Izgrađeni su obalni zidovi od rubnog dijela starog pogona solane do nasipa, a postavljena su dva pontona.

"Brodovi će imati dublji gaz i lakše će pristajati, a povećat će se i kapacitet i dobiti sigurniji vezovi", rekao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadarske županije.

"Izuzetno smo zadovoljni što je Ministarstvo, u suradnji sa Županijskom lučkom upravom, podržalo ovaj projekt. Cilj nam je bio da Katine dobiju ljepši izgled, ali i da lučica bude funkcionalna, da vlasnici brodova mogu lakše uplovljavati te da se osigura veći broj vezova", rekao je gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić.

Projekt sanacije obalnih zidova obuhvaćao je sanaciju obale u podmorskom dijelu na području podlokanja i oštećenja podmorskog dijela obalnih zidova. Projekt sanacije obalnog zida na zapadnoj strani, u duljini od 130 metara, obuhvaćao je obnovu obalnog zida s novim zamjenskim obalnim zidom koji se sastoji od podmorskog dijela od betona i nadmorskog armirano betonskog zida obloženog kamenim obložencima i poklopnicom. Projekt sanacije obalnog zida na sjevernoj strani, istočno od lučkog pješačkog mosta, u duljini od 71 metar, uključio je sanaciju nadmorskog dijela obalnog zida, odnosno ugradnju novih kamenih poklopnica na cijelom dijelu obalnog zida. Projekt sanacije obalnog zida na sjeveroistočnoj strani, u duljini od 95 metara, uključio je sanaciju nadmorskog dijela obalnog zida, odnosno ugradnju novih kamenih poklopnica na cijelom dijelu obalnog zida. 

Vrijednost prve faze projekta bila je 933.421 kuna, a troškovi sanacije obalnih zidova iznose 3.180.254,77 kuna bez PDV-a. Radove je financiralo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.


Reci što misliš!