Događaji

preporuka

Toplo vrijeme ne ide na ruku poljoprivrednicima: Zaštitite vinovu lozu

Toplo vrijeme ne ide na ruku poljoprivrednicima: Zaštitite vinovu lozu
www.pixabay.com

Promjena klime i neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine moglo bi značajnije utjecati na ranije kretanje vegetacije. Stoga valja voditi računa o tomu i na vrijeme provesti preventivnu zaštitu vinove loze protiv uzročnika bolesti crne pjegavosti (Phomopsis viticola).

Promjena klime i neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine moglo bi značajnije utjecati na ranije kretanje vegetacije. Stoga valja voditi računa o tomu i na vrijeme provesti preventivnu zaštitu vinove loze protiv uzročnika bolesti crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Spomenuta se bolest zadnjih godina sve više širi našim vinogradima uzrokujući pritom značajnije ekonomske štete.

Zaštitu je najbolje izvršiti u stadiju razvoja vunastoga pupa uporabom  jednoga od navedenih bakrenih pripravaka: BORDOŠKA JUHA CAFFARO 20 WP ili CUPRABLAU – Z  ili NORDOX 75 WG ili NEORAM WG

Ako je ranije bilo problema sa štetnicima (štitaste uši, grinje, crveni voćni pauk, lisne uši), tada se može uporabljenom bakrenom pripravku dodati i jedno od mineralnih sredstava za zimsku zaštitu – Bijelo ulje ili Mineralno svijetlo ulje, a može se uporabiti i gotovi  pripravak CRVENO ULJE, koje već u sebi sadrži aktivnu tvar bakra.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

 


Reci što misliš!