Događaji

bubne i ostane živ

Izjava Mire Bulja o uvoznom paškom siru i janjetini izazvala ogorčenje na otoku Pagu

Izjava Mire Bulja o uvoznom paškom siru i janjetini izazvala ogorčenje na otoku Pagu
Sanjin Strukić/Pixsell

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj je, prema izvješću Večernjeg lista, na jednoj od saborskih rasprava rekao: "Uvozi se paški sir koji nije vidio ni Pag, ni pašku ovcu... uvozi se zamrznuta janjetina iz Novog Zelanda."

To je na otoku Pagu, među proizvođačima paškog sira, ovčarima, ali i svim zaljubljenicima u otočne specijalitete, izazvalo ogorčenje. Mnogi se pitaju kako se uopće može kopirati paški sir kada je posebnost paškog sira upravo podneblje u kojem nastaje sirovina za njegovu proizvodnju, mlijeko paške ovce. 

Koje to područje ima, kao otok Pag, takve krške pašnjačke površine, takve bure, posolicu, vrste trava? Koje bi to podneblje moglo biti slično otoku Pagu? Uz to, u posljednje vrijeme kriteriji za dobivanje certifikata "paška janjetina" i "paški sir" su znatno pooštreni, tako da su paški sir i paška janjetina i na taj način zaštićeni. 

Uglavnom, izjavu Mire Bulja mnogi smatraju, najblaže rečeno, neodgovornom. Ovčarstvo na otoku Pagu ima dugu tradiciju i važna je gospodarska grana. Stranci vole paški sir, što dokazuje i činjenica da se paški sir uspješno izvozi na strana tržišta. Dakle, paški sir se izvozi, a ne uvozi. 

No, ovakve izjave mogu, posve nepotrebno, štetiti proizvođačima paškog sira koji se trude kako bi paški sir bio što kvalitetniji. Brojne nagrade koje dobiva paški sir na raznim domaćim i međunarodnim natjecanjima potvrda su kvalitete koja dolazi od struke. 

S druge strane, velika potražnja za paškim sirom potvrda je njegove kvalitete koja dolazi od kupaca. I uvijek se radi o jednom jedinom, pravom paškom siru, proizvedenom na otoku Pagu, od mlijeka paške ovce. 

Zbog svega toga izjava Mire Bulja je posve nejasna, ali nesumnjivo može biti štetna.


Reci što misliš!