Događaji

srijeda, 19. veljače

Projekcija filma Madeinusa i predavanje Marija Županovića u Knjigozemskoj

Projekcija filma Madeinusa i predavanje Marija Županovića u Knjigozemskoj

U srijedu 19. veljače s početkom u 20:00 sati u prostorijama Knjigozemske će se održati projekcija filma Madeinusa i predavanje doc.dr.sc. Marija Županovića.

Peruanska redateljica Claudia Llosa pripada novijoj generaciji latinskoameričkih feminističkih redateljica koji angažiranim filmovima pokušavaju ukazati na poziciju žene- posebice indogene žene u kontekstu suvremenog peruanskog društva kao i na probleme paternalističkog i hegemonijskog tretmana žena.

Svojim kontroverznim prvijencem Madeinusa iz 2006. godine Llosa je uzburkala ne samo feminističke nego i akademske krugove zbog fikcijskog i detabuiziranog  prikaza incestuoznih  i paternalističkih odnosa u ruralnom kečuanskom prostoru. 

Drugim filmom La teta asustada - Mlijeko tuge iz 2009. godine Llosa je obrnula putanju patnji indogenih žena u Peruu tako da je bijeg iz ruralnog i indogenog zatvora Madeinuse iz prvijenca zamijenjen bijegom prema indogenom i ruralnom Fauste u Mlijeku tuge.  

Kako se modeli i subverzije hegemonijskog i paternalističkog manifestiraju u suvremenom peruanskom kontekstu saznajte na projekciji filma Madeinusa i na predavnju doc. dr. sc. Marija Županovića nakon toga.

Mario Županović, rođen u Splitu 1981. godine. Doktorirao je na temu latinskoameričkog filma i 2018. objavio prvu monografiju o latino filmu kod nas Latinskoamerički film i identiteti. Od 2009. godine objavio je niz znanstvenih radova o latino filmu, a svom radu bavio se i filmovima Claudije Llose. 

Pročelnik je Odjela za hispanistiku i iberske studije gdje radi kao docent  i filmolog na kolegijima koje obrađuju latinskoamerički film i kulturu. Jedan je od pokretača zadarske nezavisne kinoteke Kino zona.  


Reci što misliš!