Događaji

čeka se odgovor upravnog vijeća

Zadarski sanitet solidaran sa sindikatima iako nije u štrajku

Zadarski sanitet solidaran sa sindikatima iako nije u štrajku
Marin Tironi/PIXSELL

"Predali smo opis radnog mjesta, što radimo, da palimo sirene, vozimo hitnoće do Splita i do Zagreba... Po uredbi Ministarstva zdravstva ne bismo trebali voziti hitnoće i imati označena auta, a mi sve to imamo i sve to radimo."

Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza je u štrajku solidarnosti jer su nezadovoljni koeficijentima i plaćama zaposlenih. Zato danas ne prevoze pacijente, osim dijalizirane i onkološke bolesnike. 

Sanitetski prijevoz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije se solidarizira sa štrajkašima, ali u štrajku nismo - objašnjava sindikalni predstavnik Ivan Gašpar:

Sanitet nije u štrajku, ali smo solidarni sa svim sanitetima u Hrvatskoj. Mi smo već prije pokrenuli postupak za vraćanje koeficijenata. To je sada na Upravnom vijeću i čekamo njihov odgovor.

Gašpar nastavlja kako su postojeći koeficijenti ponižavajući jer vozač hitne i saniteta imaju istu kvalifikaciju i istu edukaciju što znači da su potpuno isti, a opet nisu:

Split, Osijek, Zagrebačka županija, Varaždin, Rijeka... ostavili su stari koeficijent, radnici su im zadovoljni i dobro funkcioniraju. Ovi zavodi izbjegli su i tužbe i rade bez problema.

Ovdje tako očito nije. Trenutačno radimo i puno stvari koje se protive zakonima i uredbama, naglašava Gašpar. Sve su to dostavili i Upravnom vijeću:

Predali smo opis radnog mjesta, što radimo, da palimo sirene, vozimo hitnoće do Splita i do Zagreba... Po uredbi Ministarstva zdravstva ne bismo trebali voziti hitnoće i imati označena auta, a mi sve to imamo i sve to radimo.

Odgovor Upravnoga vijeća, naravno pozitivan i vijest o povećanju koeficijenta i plaća, očekuju za najviše 20 dana.


Reci što misliš!