
Na velikoj svečanosti u gradu Montichiari u talijanskoj regiji Lombardiji, OPG-u Matulić uručene su tri nagrade za vrhunsku kvalitetu njihovih originalnih otočnih proizvoda koje su osvojili na talijanskom International Taste Awardsu.
Acetu od smokava Pašman Libre međunarodni ocjenjivački sud dao je
95 bodova, od mogućih 100, i zlatnu medalju za kvalitetu, a ljuti
umak od čilija Pašmanero i Vinski ocat osvojili su 81 bod, od
mogućih 100, i srebrnu medalju.
O iznimnoj kvaliteti aceta od smokava svjedoči i podatak da je
samo jedan aceto balsamico dobio 97 bodova, dakle, dva više od
aceta Pašman Libre koji Krsto Matulić priprema po tajnoj i,
očito, jedinstvenoj recepturi.
– Ne samo da smo dobili ova velika međunarodna priznanja od
stručnog žirija, nego nam je dodatnu čast odao i slavni chef
Giuseppe Zanotti, inače vlasnik dvije Michelinove zvjezdice, jer
je u glavno jelo ukomponirao naš aceto, kratko je komentirao
nakon dodjele nagrada koja se održala 30. siječnja navečer u
srednjovjekovnom gradiću Montichiari Krsto Matulić.
Osim pojedinačnih nagrada za proizvode, aceto od smokava ušao je
i u Top 50 tako da je OPG Matulić na prvom
talijanskom International Taste Awardsu osvojio sve što se
moglo.
– Naravno da smo sretni, bila je to velika večer i priznanje
našem radu i trudu. Jedini smo predstavljali Hrvatsku pa je
zadovoljstvo još veće, ističe Krstina supruga Ana Matulić te
pojašnjava da je razlika između ovoga i sličnih natjecanja u tome
što su u talijanskom žiriju bili baš stručnjaci za određene grupe
proizvoda (aceto, tjestenina, pivo…), a ne ljudi koji se općenito
bave hranom i prehrambenim proizvodima.
Na dodjeli nagrada Anu i Krstu pratile su prijateljice i
suradnice Tihana Pašalić iz Hand Dizajn Studija, koji je zaslužan
za cjelokupni vizualni identitet svih proizvoda OPG-a Matulić, i
Mirela Ilenić, farmaceutska tehničarka, čije radionice za
proizvodnju kozmetike Ana redovito posjećuje. Podršku im je došla
dati i Gordana Biljetina, konzul gerant iz Generalnog
konzulata Republike Hrvatske u Milanu.
Podsjetimo, uspjeh u Italiji uslijedio je nakon što je Krsto
Matulić dvaput zaredom osvojio prestižnu nagradu Superior Taste
Award u Bruxellesu za Pašmanero i Pašman libre, a gotovo svake
godine za svoje jedinstvene i originalne proizvode Ana i Krsto
osvajaju oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod.



