Događaji

projekt vrijedan 23 milijuna kuna

Započela energetska obnova Psihijatrijske bolnice Ugljan

Započela energetska obnova Psihijatrijske bolnice Ugljan
Naši školji

Tri mjeseca od potpisivanja ugovora vrijednog 23 milijuna kuna za sufinanciranje energetske obnove pet zgrada Psihijatrijske bolnice Ugljan, ovih dana počeli su radovi u prva dva paviljona.

Riječ je o najstarijim zgradama sagrađenima 1942. godine koje, kako ističe ravnatelj bolnice dr. Mladen Mavar, nikad nisu obnavljane i bile su vrlo lošem stanju.

"Radove ćemo izvoditi parcijalno jer ne možemo obnoviti istodobno svih pet zgrada zbog smještaja pacijenata, a prema planovima izvođača, tvrtke Crivac d.o.o. iz Solina koja je odabrana u postupku javne nabave, sve bi trebalo biti gotovo do početka ljeta. Obnova će biti sveobuhvatna, ostat će praktički samo vanjski zidovi, što znači da će se raditi nova fasada s izolacijom zidova, krovišta, stolarija, toplinska izolacija podova, zamjena svih instalacija… Nakon toga počet će obnova druga dva paviljona, a do kraja godine trebala bi biti završena i zgrada u kojoj je domski smještaj", navodi ravnatelj Mavar te napominje da su cijeli projekt obnove Psihijatrijske bolnice Ugljan podržale stručne službe Zadarske županije i Općine Preko.

Podsjeća i da je PB Ugljan u projekt obnove ušla prije nekoliko godina, kada je napravljena nova kuhinja  vrijednosti 11 milijuna kuna. Veći dio financirala je bolnica, a oko 1,5 milijuna kuna uložila je Zadarska županija.

"Imamo i drugih planova, već smo ishodili lokacijsku dozvolu za gradnju novih objekata i taj projekt također mislimo prijaviti na neki od natječaja za novac iz Europske unije. Riječ je o četiri spojena objekta koji bi trebali zamijeniti postojeće tri središnje zgrade u kojima su smješteni pacijenti", najavljuje dr. Mavar.

Za načelnika Općine Preko Juru Brižića projekt energetske obnove Psihijatrijske bolnice Ugljan konkretan je primjer sinergije općinske uprave, Zadarske županije i Vlade.

"Bez obzira na to što je za Psihijatrijsku bolnicu Ugljan zadužena Zadarska županija, mi smo cijelo vrijeme podržavali ovaj projekt jer je riječ o trenutačno najvećem zahvatu ove vrste na našem području. U bolnici je zaposleno oko 140 naših otočana, s Ugljana i Pašmana, i naravno da nam je stalo do toga da oni rade u dobrim uvjetima, ali i da pacijenti imaju primjeren i kvalitetan smještaj. Od 1955. godine, kada je bolnica osnovana, ovo je prva veća obnova nakon koje ćemo zapravo dobiti posve novu zdravstvenu ustanovu. Nedavno je završena i energetska obnova općinske zgrade u Preku, a u planu su još neki slični projekti", kaže načelnik Brižić.

Prvi ugovor o financiranju iz EU fondova PB Ugljan potpisala je početkom prošle godine, a ugovor vrijedan 23 milijuna kuna lani sredinom listopada. Kada završe rekonstrukcija i energetska obnova svih pet zgrada ušteda električne energije iznosit će između 600 i 700.000 kuna godišnje.


Reci što misliš!