Događaji

27. obljetnica vro maslenica

Ministar Krstičević: Maslenica je bila prekretnica u Domovinskom ratu

Ministar Krstičević: Maslenica je bila prekretnica u Domovinskom ratu
Dino Stanin/PIXSELL

Budnicom Gradske glazbe Zadar središtem grada, u Zadru je u ponedjeljak počeo središnji dio svečanog obilježavanja 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije VRO Maslenica.

Ispod središnjeg križa na Gradskom groblju položeni su vijenci za sve poginule, a potom i pokraj spomen-obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi.

Uz brojna vojna i civilna izaslanstva, predstavnike braniteljskih udruga, saborske zastupnike i lokalne i regionalne dužnosnike, obilježavanju nazoče i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te ministar branitelja Tomo Medved, general Miljenko Filipović, izaslanik predsjednika Sabora i načelnik glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov.

Krstičević: Maslenica je bila prekretnica u Domovinskom ratu

U kratkoj izjavi prije polaganja vijenaca ministar Krstičević naglasio je da je VRO Maslenica bila prekretnica u Domovinskom ratu.

"Akcija Maslenica pokazala  je 1993. godine, da je Hrvatska vojska i uvježbana i opremljena da može izvesti tako složenu vojnu operaciju. Spojili smo Hrvatsku", istaknuo je ministar Krstičević.

Ministar branitelja Tomo Medved dodao je kako smo "tom operacijom pokazali i svijetu i Hrvatskoj da smo u stanju sami oslobodili svoju zemlju".

Program je nastavljen u uvali Jazine, ispred Kocke, spomen-obilježja poginulim braniteljima, odakle je krenuo mimohod preko gradskog mosta prema Poluotoku do Crkve sv. Donata vojnih postrojba, sudionica VRO Maslenica, sa 187 ratnih zastava.

Nakon Svete mise za Domovinu u Crkvi sv. Šime, na Sveučilištu u Zadru održat će se znanstveni kolokvij "Hrvatski liječnici i sanitet u Vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica“ te simpozij "Franjevački samostan u Donjem Karinu kao primjer razaranja kulturne baštine tijekom Domovinskog rata".

Akcija Maslenica počela je 22. siječnja 1993. rano ujutro, oslobođeni su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo, Zrakoplovna baza Zemunik, a naknadno i brana Peruča. Operacijom je zapovijedao general Janko Bobetko, a njegovi su pomoćnici bili brigadiri Ante Gotovina i Ante Roso. Poginulo je 127 branitelja iz cijele Hrvatske.

U toj je akciji u samo 72 sata oslobođeno gotovo stotinu kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

U programu obilježavanja 27. obljetnice VRO Maslenica, koji je počeo 18. siječnja, a završit će 13. veljače, bit će 20-ak memorijalnih, kulturnih, edukativno-promotivnih i sportskih događaja koji će se odvijati na području općina Novigrad, Poličnik, Jasenice, Starigrad, Škabrnja i Posedarje te gradova Zadra i Benkovca.


Reci što misliš!