Događaji

6. prosinca

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju povodom blagdana Svetog Nikole otvara vrata za sve posjetitelje

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju povodom blagdana Svetog Nikole otvara vrata za sve posjetitelje
Bojan Bogdanić

Za blagdan Sv. Nikole u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA Zadar) otvoriti će se vrata za sve zainteresirane posjetitelje.

Dan otvorenih vrata MCPA Zadar tradicionalno se održava na blagdan Sv. Nikole jer se Centar smjestio na prostoru nekadašnjeg samostana Sv. Nikole, gdje se nalaze i ostaci istoimene crkve za koju se planira da će u budućnosti zaživjeti kao dio Prezentacijskog centra podvodne arheologije.

Svim posjetiteljima vrata će biti otvorena u petak 6. prosinca od 9:00 do 13:00 h, a obilazak nekadašnje crkve sv. Nikole biti će obogaćen pričama o bogatoj prošlosti kompleksa koju će svim zainteresiranima ispričati stručno osoblje MCPA Zadar.

Posjetitelji će moći pogledati izložbu "Hrvatska podvodna baština" u Galeriji podvodne arheologije MCPA Zadar, a kroz postav će ih voditi podvodni arheolozi. Posebnost ovogodišnje manifestacije je u tome što će za sve posjetitelje biti organiziran obilazak specijalizirane konzervatorsko-restauratorske radionice u kojoj će im se približiti rad na keramičkom, metalnom i organskom arheološkom materijalu iz mora. Posjeti radionici biti će organizirani svakih sat vremena u 9:30, 10:30, 11:30 i 12:30.

Nakon što se prošlogodišnja inicijativa doniranja arheoloških predmeta pokazala uspješna, nastavlja se i ovu godinu. U petak će građani moći donijeti predmete vezane uz podvodnu kulturnu baštinu ili pomorsku tradiciju i donirati ih MCPA Zadar. Na ovaj način bi amfore, sidra, posude i drugi predmeti izvađeni iz dubina koji trenutno stoje zaboravljeni u neadekvatnim uvjetima, mogli ispričati svoju priču znanstvenoj i široj javnosti te budućim generacijama.

MCPA možete posjetiti na adresi Božidara Petranovića 1 na zadarskom Poluotoku.


Reci što misliš!