Događaji

aenona

U Ninu predstavljena knjiga o jedinstvenoj antičkoj stambenoj arhitekturi

U Ninu predstavljena knjiga o jedinstvenoj antičkoj stambenoj arhitekturi

U Ninu je predstavljena knjiga "AENONA - stambena arhitektura" autorice Marije Kolega koju su zajedno pripredili odjel Arheologije zadarskog Sveučilišta te Grad Nin. Barokna kuća bila je pretijesna za sve zainteresirane.

Rimska stambena arhitektura se intenzivnije istražuje u zadnjim deseteljćeima. Kronološka i tipološka podjela kuće za stanovanje izrađena u starijim studijama na osnovi najznačajnijeg korupusa u Pompejima i na području rimske provincije Dalmacije,problematika stambene arhitekture sustavno je obrađena u studiji Antički grad na istočnoj Jadranskoj obali gdje su sintetitzirani brojni rezultati arheoloških ostatatka od najranijih faza do sutona antike. Knjiga je kaže autorica, profesorica Marija Kolega:

" Rezultat dugogodišnjih istraživanja na području Grada Nina i zato jer je riječ o jedinstvenoj rimskoj kući na cijeloj istočnoj obali te što je uspjela sačuvati graditeljsku strukturu i dekorativne interijere sa bogatim crno bijelim mozaikom ne samo u gradu Ninu već ostatku Dalmacije".

Ona je reprezentativni tip rimske kuće sagrađena u antičkoj Aenoni jer sadrži sve prostorije koje pripadaju takvoj jednoj kući, kao npr u Pompeji ili Kampaniji.

"Sama kuća je nastala u 1 stoljeća po Kristu, dakako da se živjelo do 4 stoljeća u njoj sve do kasne antike a tijekom tog vremena uslijedile su promjene u interijeru".

Sve je prekriveno podnim mozaicima u svim prostorijama. Bogata i sjajna dekoracija je jedinstvena jer je sadržana u velikoj površini.


Reci što misliš!