Događaji

od 17. do 19. listopada

Humanitarni festival mesa u Zadru: Prihod od prodaje ide za Odjel pedijatrije Opće bolnice

Humanitarni festival mesa u Zadru: Prihod od prodaje ide za Odjel pedijatrije Opće bolnice
Bojan Bogdanić

Festival mesa Zadar 2019. "Meat Me" koji će se održati 17, 18. i 19. listopada na Staroj pijaci i u velikom šatoru u južnom dijelu Tržnice na Poluotoku prvenstveno je gastronomska i zabavna manifestacija na kojoj će se u jesenskom dijelu godine prezentirati autohtona mesna jela zadarskog kraja.

Festival "Meat Me" zajednički organiziraju Turistička zajednica grada Zadra i "Tržnica Zadar" s nizom partnera.

Kako je istaknuo direktor TZ grada Zadra Mario Paleka, ovogodišnji prvi Festival mesa u Zadru je svojevrsni pilot projekt koji ima ambiciju postati značajna gastronomska i turistima zanimljiva manifestacija u posezonskom periodu.

Paleka je objasnio kako su u organizaciju Festivala "Meat Me" uključene sve najpoznatije zadarske mesnice, odnosno obitelji mesara s dugom tradicijom (Biloglav, Ikić, Paleka, Gobin, Lukin, "Poličanka" te trgovački lanac "Metro") koji će donirati sve mesne sirovine, ali i brojni zadarski restorani, zatim vinari iz Udruge vinara Zadarske županije, sirari, zadarski pivari, proizvođači povrća, tartufar Ivica Matak, Hotelijersko-ugostiteljska i turistička škola i Poljoprivredno prehrambena škola "Stanko Ožanić" te mnogi drugi.

Direktor "Tržnice Zadar" Tomislav Letinić je istaknuo kako je osobito zadovoljan što će zadarska tržnice jednog od tri festivalska dana oživjeti i navečer kada će biti organiziran veliki grill party s koncertom grupe "Bang Bang".

Chef Renato Kraljev objasnio kako će se festivalski program odvijati na tržnici od 10,30 do 13,30 sati sva tri festivalska dana, te da će svaki dan imati svoju temu: prvi dan će to biti janjetina, drugi piletina i pulastar, a treći svinjetina i teletina. U prvom dijelu svakog tematskog dana zadarski će kuhari pripremati tradicionalna jela od tih vrsta mesa, a u drugom, iza cocktail stanke od "Maraskinih" pića, iste će se vrste mesa pripremati na roštilju. Kuhari koji su angažirani na "Meat Me" su Klaudio Mrkić, Tomislav Karamarko i Josip Vrsaljko.

Organizatori su naglasili kako će sav prihod od prodaje jela biti doniran Odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar. Cijena jela s prilogom bit će 20 kn, cijena salate 5 kn, a cijena pića 10 kn.

Organizatori prvog Festivala mesa "Meat Me" predviđaju da će se u tri dana, odnosno u tri jutarnja i jednom večernjem programu biti pripremljeno do 2.000 mesnih obroka.


Reci što misliš!