Događaji

prvi u Hrvatskoj

Denis Periša u ruku ugradio čip kojim će moći plaćati račune

Poznati šibenski računalni ekspert i bivši haker Denis Periša, za Dan neovisnosti RH kod jednog zadarskog privatnog kirurga između palca i kažiprsta ugradio si je čip veličine zrna riže. Uskoro bi njime, umjesto karticama, mogao plaćati na proizvode na blagajnama.

''Riječ je o NFC uređaju, on je ‘piši-briši’ čip na koji se može staviti nekakav podatak i kasnije očitavati. Što god se na njega instalira, on odgovara s informacijom. Trenutačno nema ništa na njemu, ali čekam dogovor s bankom da mi odobre plaćanje pomoću njega. To ćemo prvo napraviti. Mislim da se ne kosi s nikakvim hrvatskim zakonima. Plaćanje zapravo ide preko posrednika, u mojem slučaju preko Google Paya. Kartice su enkriptirane pa se novac ne može direktno skidati preko čipa, nego samo preko posrednika'', objasnio je Periša za 24sata.

Čip, veličine zrna riže, kupio je prije osam mjeseci no trebalo je vremena da skupi hrabrosti i ugradi ga. Učinio je to kod kirurga u Zadru, a postupak je trajao pet minuta.

Prvi dan, nakon što je prestala djelovati anestezija, osjećao je blagu utrnulost u prstu, a već sljedeći je normalno obavljao poslove. Prst ni ne osjeća.

Periša planira ugraditi još jedan čip. Ovaj koji trenutno ima je NFC i nalazi na osobnim iskaznicama, karticama, putovnicama. Sljedeći korak je ugradnja FRID čipa i on se može isprogramirati da, primjerice, otključava i zaključava vrata, javlja 24sata.

Zbog čipa je dobio nadimak ''prvi hrvatski kiborg'', no Periša ističe kako mu je draži naziv biohaker, jer oni mijenjaju svoje tijelo kako bi postigli neku jednostavnost življenja.


Reci što misliš!