Događaji

Platforma za reproduktivna prava

"Sluškinje" ustale, promocija knjige održana

Odjevene kao "sluškinje", aktivistice su se okupile ispred Sveučilišta u Zadru za vrijeme predstavljanja knjige dr.sc. Matulića, "Pobačaj-drama savjesti" u svečanoj dvorani na Sveučilistu.

- Oštro osuđujemo klerikalizaciju javnih  obrazovnih ustanova i zlouporabu sveučilisne prostorije za kršenje ženskih prava. 

Nakon upućene prosvjedne note i peticije građanki i građana, rektorica Vican iskorištava poziciju nadmoći i dalje navodno ne vidi problem u tome da se na Sveučilistu raspravlja o ženskom pravu iz dogmatske, neznanstvene pozicije. Rektorica smatra da je predstavljanje knjige na sveučilištu legitiman izraz pluralizma mišljenja.

Temeljna ljudska prava ne mogu biti tema rasprava suprotstavljenih mišljenja, to su temeljne vrijednosti na kojima sekularna demokratska društva počivaju i ne mogu se dovoditi pod upitnik, a pogotovo ne na visokoobrazovnim ustanovama. Ovim je Sveučilište otvoreno podržalo političku kampanju fundamentalističkih vjerskih pokreta koji promoviraju retrogradne stavove i žele dokinuti civilizacijske dosege na području ženskih prava.

Ovo je direktna diskriminacija žena i nametanje crkvenih dogmi svim građankama i građanima u sekularnoj državi, a Sveučilište je jasno pokazalo da ih ne zanimaju statut i kodeks Sveučilišta, Međunarodna konvencija o ukidanju svih oblika diskriminacije prema ženama, ali ni Ustav RH, u ime Platforme za reproduktivna prava istaknule su Paula Zore i Marinella Matejčić. 
 


Reci što misliš!