Događaji

večernji doznaje

Pri brzini od 100 km na sat laseri će provjeravati svaki milimetar ceste

Pri brzini od 100 km na sat laseri će provjeravati svaki milimetar ceste
PIXSELL

Hrvatske ceste (HC) nabavljaju specijalno vozilo vrijedno šest milijuna kuna u koje će biti ugrađena najmodernija tehnologija za inspekciju cestovne mreže, piše u srijedu Večernji list.

U HC-u ističu da će vozilo imati i integrirani sustav zaštite pješaka koji će nakon što detektira pješaka automatski isključiti laser. GPS sustav, pak, imat će preciznost horizontalnog pozicioniranja plus/minus 10 mm, a vertikalnog do plus/minus 15 mm.

U Cestama napominju da će se podaci prikupljati automatski čak i u tunelima, gdje nije moguće primijeniti klasične metode ili su jako skupe.

Unutarnji prostor vozila služit će pak kao svojevrsni pokretni ured. S obzirom na to da će vozilo moći sve te zadatke obavljati i pri brzinama većim od 100 km/h, u HC-u ističu da sam proces snimanja neće imati negativan utjecaj na protočnost prometa, navodi dnevnik.

Specijalno vozilo nabavlja se u sklopu projekta "Sanacije opasnih mjesta na državnim cestama", koji se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, kojim će se sanirati ukupno 23 opasna mjesta diljem Hrvatske.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta, koji se provodi u sklopu ulaganja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u razvoj prometne infrastrukture, veća je od 68 milijuna kuna, a bespovratna sredstva za HC iznose 55,4 milijuna kuna.

Kako se u EU i Hrvatskoj sve veći naglasak stavlja na proaktivne mjere kojima je cilj detekcija lokacija ili dionica na kojima postoji potencijalni rizik nastanka prometnih nesreća, u HC-U ističu da će podaci prikupljeni specijalnim vozilom poslužiti i za provedbu upravo takvih mjera, neovisno o tome što na pojedinim lokacijama ili dionicama nije bilo prometnih nesreća, donosi Večernji list.


Reci što misliš!