Događaji

24. do 26. listopada

Konferencija o zaštiti i očuvanju podvodne kulturne baštine i ove godine u Zadru

Konferencija o zaštiti i očuvanju podvodne kulturne baštine i ove godine u Zadru

Dvodnevna konferencija "Konzervacija i restauracija u podvodnoj arheologiji: Iskustva, metode i nove spoznaje - CRUA 2019" održat će se od 24. do 26. listopada 2019. godine u prostoru bivše crkve sv. Nikole te Sveučilišta u Zadru u cilju popularizacije te zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine.

Svrha konferencije je okupiti znanstvenike i stručnjake koji se bave konzervatorsko-restauratorskim radovima podvodne arheološke baštine i druge zainteresirane dionike iz Hrvatske i inozemstva, kako bi se jačanjem suradnje i umrežavanjem doprinijelo intenzivnijem povezivanju te razmjeni znanja i iskustva.

Odabrane su tri glavne teme (In situ zaštita podvodnih arheoloških lokaliteta, Relevantne metode za očuvanje podvodnih arheoloških nalaza te Primjena novih materijala i tehnologija za konzervatorsku praksu), a stručna predavanja održat će hrvatski stručnjaci te stručnjaci iz uglednih inozemnih sveučilišta i instituta iz 14 zemalja .

Glavni predavači su g. Quoc Khoi Tran iz ARC-Nucléart u Grenobleu, gđa. Barbara Davidde iz Instituta za konzervaciju i restauraciju talijanskog Ministarstva kulture baštine i turizma, g. Jean-Bernard Memet  iz A-Corros u Arlesu te g. Peter D. Fix iz Texas A&M Sveučilišta u SAD-u.

Stručnjaci konzervatorsko-restauratorske struke različitog specijalističkog usmjerenja predstavit će svoja iskustva u konzervaciji i restauraciji podvodnih arheoloških nalaza, a  Grad Zadar ponovno je dobio priliku privući interes javnosti za podvodnu kulturnu baštinu i dokazati svoje gostoprimstvo.

Međunarodna konferencija sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i Zadarske županije.


Reci što misliš!