Događaji

traže bolje uvjete rada

Prosvjedna akcija "Pet do 12" održala se i u Zadru

Prosvjedna akcija
A. Perica / HRT centar Zadar

Prosvjedna akcija "Pet do 12" koju diljem zemlje organiziraju Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara danas je održana ispred zadarske Opće bolnice.

Na skupu se i danas ukazalo na manjak ljudi, neadekvatne uvjete rada i potplaćenost zdravstvenih djelatnika. Tvrde kako ne vjeruju u jučerašnji sporazum o 7-postotnom povećanju plaća jer nije potvrđen, osim toga ističu kako su istu situaciju već imali u srpnju. Prosvjednoj akciji podršku su dali zadarska HVIDRA, sindikat hrvatskih branitelja i udruga žena Domovinskog rata.  

Pismo koje se na ovakvim akcijama čita diljem Hrvatske, u kojem se ukazuje na alarmantan nedostatak radnika, potplaćenost i neadekvatne uvjete rada, sve veće odlaske u inozemstvo - pročitala je Dajana Subić, predsjednica zadarske podružnice Hrvatskog strukovnog Sindikata medicinskih sestara i tehničara. O jučerašnjem dogovoru s resornim ministrom govori oprezno i s nepovjerenjem:

"Bez obzira na jučerašnji dogovor između ministra i sindikata mi idemo dalje s našim akcijama, i dalje nemamo povjerenja niti vjeru da će se to realizirati. Znači, za sad, što se nas tiče to je status quo. I da bude realiziran kolektivni ugovor i ta povišica od 7 posto to je tako minimalno. To je stvarno čak možda i ponižavajuće."

Katja Nikpalj, zaposlenica bolničke ljekarne kaže kako je ovo prosvjed i nezdravstvenih radnika u bolnici:

"Ravnatelj raspisuje natječaj a na natječajima se uopće ne javljaju neki ljudi, npr. za spremačicu ako se netko i javi nakon dva mjeseca već ode ća jer težak je posao, ne možemo dobiti kuhare, ne možemo dobiti majstore, i to su uvjeti koji nam otežavaju rad."

Svoju ogorčenost nije nam krila Ljiljana Blaslov, s 44 godine radnog staža:

"S 56 godina izišla iz noćnih smjena iz intenzivne jedinice da bi danas radila za neku plaću od 5 tisuća i 200 kuna, tako otprilike. Znate što mi je žao što '91. nisam otišla barem do Beča jer ovo danas kako živi cijela Hrvatska ne samo medicinske sestre, to '91. kad je silna mladost otišla u smrt nisu obećali."

Prosvjednoj akciji podršku su dali sindikat hrvatskih branitelja i udruga žena Domovinskog rata te zadarska HVIDRA čiji je dopredsjednik Klaudio Vidajić ovom prigodom istaknuo:

"Ako je itko upoznat koliku žrtvu, koliko rada, koliko truda ulažu ti ljudi onda smo to mi koji smo svakodnevno po bolnicama. Znači, od prvog dana Domovinskog rata, od prvih barikada, cijeli Domovinski rat mi smo lakše ratovali kad smo znali da su naši vrijedni doktori, naše sestre, naši tehničari s nama. Minimum minimuma da im se pruži to je ova naša potpora i da im stalno govorimo hvala vam za sve što ste uradili za nas jer preko 40 posto nas danas ne bi bilo među živima."

Pred zadarskom bolnicom okupili su se predstavnici svih zaposlenika.


Reci što misliš!