Događaji

19. i 20. rujna

Međunarodna konferencija o znanstvenom izdavaštvu i ove godine u Zadru

Međunarodna konferencija o znanstvenom izdavaštvu i ove godine u Zadru
Dino Stanin/PIXSELL

Objavljen je program 6. međunarodne konferencije o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2019, u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Sveučilišta u Zagrebu i Instituta „Ruđer Bošković“.

Konferencija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, projekta OpenAIRE-Advance, organizacija European Association of Science Editors EASE i SPARC Europe, te će se održati 19. i 20. rujna 2019. godine, uz pretkonferencijske radionice 18. rujna 2018. na Sveučilištu u Zadru.

"Nakon pet uspješnih PUBMET konferencija ovogodišnja donosi nove i aktualne teme suvremenoga znanstvenog izdavaštva koje želimo približiti što većem broju znanstvenika, urednika i izdavača, osiguravatelja usluga, kreatora politika, knjižničara, upravitelja repozitorija i informacijskih stručnjaka kroz niz izlaganja, postera, radionica, panel-rasprava i okruglih stolova", poručuju organizatori.

Na konferenciji su okupljeni vodeći stručnjaci u području znanstvene komunikacije. Među pozvanim su predavačima Gwen Franck (poslovni modeli u OA izdavaštvu), Olga Kirillova (uloga globalnih bibliometrijskih baza podataka), Thed van Leeuwen (Plan S), Vanessa Proudman (uloga financijera u otvorenoj znanosti), Andrej Rostovcev (plagijatorstvo i znanstvena nečestitost), Sami Syrjämäki (višejezičnost), Victoria Tsoukala (politike otvorene znanosti i preporuke Europske komisije) i Adriaan van der Weel (knjige i kriza čitanja u znanstvenoj komunikaciji). 

Održat će se zanimljive radionice o CrossRef uslugama, pohranjivanju otvorenih istraživačkih podataka, novim alatima i mogućnostima znanstvene komunikacije te autorskim pravima i licenciranju u svijetu otvorenosti.

PROGRAM


Reci što misliš!