Događaji

vijesti iz zemunika

General Tuškan: Snage Hrvatske vojske imaju neprocjenjivu ulogu u obrani od požara

General Tuškan: Snage Hrvatske vojske imaju neprocjenjivu ulogu u obrani od požara
HRZ

General Tuškan ističe kako i ove godine protupožarne namjenski organizirane snage Hrvatske vojske imaju neprocjenjivu ulogu u obrani od požara

Zapovjednik vojnog dijela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva (OVZ) brigadni general Krešo Tuškan obišao je u srijedu, 14. kolovoza 2019. letačke posade Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (PP NOS HRZ) u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

General Tuškan obišao protupožarne snage u vojarni Zemunik General Tuškan obišao protupožarne snage u vojarni Zemunik

Tom prigodom, general Tuškan razgovarao je sa zapovjednikom PP NOS HRZ-a brigadirom Mariom Plešom i zapovjednikom Protupožarne eskadrile, pukovnikom Tomislavom Vacenovskim o provedbi dosadašnjeg dijela protupožarne sezone, obukama novih pilota i članova posade protupožarnih aviona kao i sa procesima održavanja tehnike.

General Tuškan je kazao kako i ove godine protupožarne namjenski organizirane snage Hrvatske vojske imaju neprocjenjivu ulogu u obrani Hrvatske od požara.

“U koordinaciji i zajedničkom usklađenom djelovanju sve cjeline i segmenti protupožarne zaštite pokazuju punu spremnost i učinkovitost u svojim misijama u obrani od požara.

Uz gašenje požara redovito se provode i protupožarna izviđanja sa protupožarnim avionima te besposadnim zrakoplovnim sustavom “Orbiter 3B” koja pomažu u brzom otkrivanju i praćenju stanja na požarištima.

Također, uz pomoć aplikacije Raptor letačke protupožarne posade šalju direktnu sliku s požarišta u OVZ u Divuljama što osigurava prikaz realne slike sa terena, a sve to osigurava preduvjete za donošenje pravovremenih odluka o angažmanu snaga”, iznio je general Tuškan.

Brigadir Pleša posebno je naglasio vrijednost osposobljavanja novih kapetana i kopilota kao i ulogu zrakoplovnih tehničara koji skrbe o viskom stupnju ispravnosti protupožarnih aviona.

“Imamo tehničke potencijale, ali i vrhunski osposobljene, iskusne, dobro utrenirane snage koje su spremne djelovati ne samo u Hrvatskoj nego i pružiti pomoć u drugim zemljama”, poručio je brigadir Pleša.

 


Reci što misliš!