Događaji

15. kolovoza

Proslava blagdana Velike Gospe u Starigradu-Paklenici

Proslava blagdana Velike Gospe u Starigradu-Paklenici

Hodočašće na Veliko Rujno održava se uz procesiju u crkvici Majke Božje koja počinje u 11 h. U večernjim satima na rivi Bikarija u centru Starigrada-Paklenice fešta uz gastro ponudu, ponoćni vatromet i koncert Jasmina Stavrosa.

Više od stotinu godina Podgorci njeguju tradiciju hodočašćenja na Veliko Rujno, najveću velebitsku visoravan smještenu na 900 m nadmorske visine.

Dio je to nekadašnjeg načina života u planini i od planine, kada su se tek jednom godišnje, na blagdan Velike Gospe, stanovnici iz svih velebitskih zaseoka okupljali u crkvici Majke Božje na Velikom Rujnu. Iako se način života promijenio tradicija hodočašćenja je očuvana, a crkvica Majke Božje je postala zavjetno svetište Podgoraca i planinara.

Tako će se i ove godine brojni mještani podvelebitskog kraja i njihovi gosti uputiti prema Velikom Rujnu kako bi nazočili svetoj misi uz procesiju u crkvici Majke Božje koja počinje u 11.00h.

U večernjim satima  na rivi Bikarija u centru Starigrada-Paklenice slijedi fešta uz gastro ponudu, ponoćni vatromet  i koncert Jasmina Stavrosa.

 


Reci što misliš!