Događaji

obrazovni sustav

Neizvjesna jesen: hoće li uspjeti Škola za život?

Neizvjesna jesen: hoće li uspjeti Škola za život?
Dubravka Petric/PIXSELL

Za manje od mjesec dana počinje škola, a s njom i frontalna primjena kurikularne reforme. Odgode ne dolaze u obzir, poručuju u Ministarstvu, iako je još mnogo otvorenih pitanja.

Kada profesor njemačkog jezika Josip Matković uđe u svoju učionicu 9. rujna, nije siguran što ga čeka.

"Vidjet ćemo tada što nas čeka. Bit će tu puno uhodavanja, puno je otvorenih pitanja." Je li spremno? Mislim da nije."

Početak primjene kurikularne reforme u 1.,5. i 7. osnovne te prvim razredima srednje škole, profesori dočekuju na iglama. U Ministarstvu obrazovanja tvrde: Panike nema.

"Čitavu godinu, upravo zato što neki učitelji imaju malo straha, nisu sigurni, ovo im je na kraju krajeva prva reforma u karijeri, 4 savjetnička posjeta su planirana tijekom cijele godine tako da ćemo čitavo vrijeme pratiti, sve agencije, ministarstvo i dvjesto mentora im je na raspolaganju", uvjerava Maro Alavanja, savjetnik ministrice obrazovanja.

Udžbenika još nema, ali njih nabavljaju škole. Nema ni laptopa i tableta, ali nabavu radi Državni ured za javnu nabavu. U Ministarstvu kažu da su svoj dio posla na vrijeme obavili.

Metodički priručnici su spremni? "Tako je, oni su objavljeni u virtualnim učionicama i za razliku od lažnih vijesti koje su se pojavile oni će vrijediti dok traje reforma", kaže Alavanja.

"Metodičkih priručnika još uvijek nema u virtualnim učionicama. Oni su tobože, tako nam kažu, na lektoriranju. Za sve predmete ih još uvijek nema", tvrdi pak profesor Matković.

Ministarstvo i nastavnici već dugo žive u paralelnom svemiru, upozoravaju sindikati. Napominju kako su mnogi pravilnici, direktno vezani uz reformu, poput onoga o ocjenjivanju, poslani u javnu raspravu usred ljeta i godišnjih odmora.

"Mi mislimo da se radi o jednoj velikoj improvizaciji, sa nesagledivim psoljedicama s kojima ćemo se morati suočiti mi koji radimo u školama, a oni koji su tome kumovali, oni će već odavno biti bivši", mišljenja je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Pozivi na odgodu došli su i iz Agencije za odgoj i obrazovanje, kojoj je na čelu HDZ-ovka Dubravka Brezak Stamać, no ministrica Divjak ne misli stati. Odgode nema, unatoč problemima. 

"Treba nam vremena. Obrazovanje nije nešto na čemu se može odmah poentirati", tvrdi Alavanja.

Bivši voditelj reforme kaže da nedostaje još najmanje godinu dana rada s učiteljima, a najviše štete vidi u kratkoročnim političkim ciljevima.

"Promjena obrazovanja je dugoročan projekt. Za njega je potrebno strpljenje, potrebno je vrijeme i mudrost. Ako imate to i ako si dozvolite vrijeme, onda dugoročno imate šansu. Hrvatski političari već dugo ne pokazuju ni jednu od tih karakteristika", mišljenja je bivši voditelj kurikularne reforme.

A zato su i ocjene slabe. Profesor Matković tako reformi daje mršavu trojku. Ostaje pitanje je li nam to dovoljno dobro i kada će popravni.

​​

Reci što misliš!