Kolan: Fešta od sira i užance

Sri
27
27. kolovoza - 30. kolovoza
08:00 - 20:00

U Kolanu na Pagu se tradicionalno, zadnji petak u kolovozu, održava najveća od svih kolanjskih fešti i feštica – Fešta od sira. Manifestacija je to posvećena najpoznatijem siru u Hrvatskoj – Paškom siru. Ove godine program Fešte od sira je još je bogatiji. Od 23. kolovoza do 30. kolovoza u Kolanu su organizirani Dani sira i užance.

Prva Fešta od sira održana je 28. kolovoza 2015. u Kolanu. Manifestaciju je svečano otvorio tadašnji ministasr poljoprivrede Tihomir Jakovina. Na njoj je sudjelovalo 14 izlagača koji su se predstavili svojim autohtonim proizvodima. Danas Fešta od sira je manifestacija s tradicijom koja nosi oznaku HOP za nematerijalno kulturno dobro i održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Ovogodišnje izdanje donosi bogat program, a posebnu pažnju privlači dolazak Michele Buster, renomirane američke stručnjakinje za sireve. Buster je sutkinja na World Cheese Awardsu, uvoznica europskih sireva i vlasnica američke tvrtke Forever Cheese, koja već godinama uspješno plasira mediteranske sireve na tržište SAD-a. Njezin posjet Kolanu značajno doprinosi međunarodnom karakteru ove lokalne manifestacije.

Fešta od sira ponudit će raznolik program posvećen tradiciji sirarstva, uključujući degustacije, edukativne sadržaje i promociju lokalnih proizvođača.

Program se otvara radionicom Čudesna nit – filcanje vune pod vodstvom Nikol Jakopić na kojoj će sudionici imati priliku isprobati tehniku filcanja i možda izraditi svoj mali kolut paškog sira od vune.

Slijede dvije radionice, SAY CHEESE & PAINT, radionica crtanja, voditeljica Anja Prtorić i UMJETNOST NA ZRNU SOLI, radionica crtanja sa soli, voditeljica Marta Tuta.

Predavanje o zaštićenim oznakama izvornosti obraditi će teme: postupak i kriteriji certifikacije oznake izvornosti, obveze i vođenje službene dokumentacije i mogućnosti ostvarivanja nove potpore za zaštićene proizvode.

Predavanje je od posebne važnosti za proizvođače sira i OPG-ove koji žele unaprijediti kvalitetu i tržišnu vrijednost svojih proizvoda te osigurati dugoročnu održivost poslovanja.

Nakon službenog dijela predviđen je radni sastanak članova udruge, na kojem će se izložiti pregled protekle sezone, raspraviti uočene poteškoće te zajednički razmotriti prijedlozi mogućih rješenja.

Na masterclassu „Sir na sceni – kad se okus predstavi: kultura kušanja, serviranja i uživanja u siru“ – otkrit ćete filozofiju uživanja u siru – od profinjenosti mirisa i okusa do umjetnosti serviranja. Sir nije samo namirnica, već nositelj kulturnog identiteta, povijesti i krajolika iz kojeg potječe. Kušanje sira postaje ritual u kojem se isprepliću tradicija, znanost i estetika, a svaki zalogaj otvara vrata novim senzacijama i iskustvima.

Masterclass u Sirani Gligora vodi Marina Selak – sommelierka i senzorna analitičarka za maslinovo ulje, certificirana kušačica sira i članica talijanske nacionalne udruge kušača sira. Broj mjesta ograničen je na 30 osoba.

Gastro večera „𝗨𝘃𝗲𝗿𝗦𝗜𝗥𝗮” 𝗯𝘆 𝗦𝗲𝗿𝗴𝗶𝗼 & 𝗜𝘃𝗮, uvertira u Feštu od sira donosi slijed od četiri pomno osmišljena jela. Glavna zvijezda stola bit će paški sir, a pridružit će mu se i paška janjetina – dva simbola otoka Paga, ispričana kroz moderno kulinarsko umijeće i notu ljubavi prema tradiciji.

Vrhunac Dana sira i užance je u petak, 29. kolovoza, na Fešti od sira, gastronomskom događaju posvećenom simbolu Paga – paškom siru.

Manifestacija se održava u Kolanu, kolijevci proizvodnje ove svjetski poznate delicije, i okuplja najbolje otočke sirane, brojne domaće i strane posjetitelje te ljubitelje autentičnih okusa.

Organizatori ističu da je cilj manifestacije dodatno ojačati položaj Kolana kao važnog središta sirarske proizvodnje, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

DANI SIRA I UŽANCE – PROGRAM:

23.8., 9:00 sati – ČUDESNA NIT, radionica filcanja vune, voditeljica Nikol Jakopić – Divija maslina, Kolan (kotizacija 15€, prijave na info@visitkolan.hr)

25.8., 19:00 sati – SAY CHEESE & PAINT, radionica crtanja, voditeljica Anja Prtorić – Konoba Giardin, Kolan (kotizacija 15€, Prijave su zatvorene)

26.8., 19:00 sati – UMJETNOST NA ZRNU SOLI, radionica crtanja sa soli, voditeljica Marta Tuta- ispred knjižnice Š.Š. Ivanov, Kolan (kotizacija 15€, Prijave su zatvorene)

27.8., 11:00 sati – PREDAVANJE O ZAŠTIĆENIM OZNAKAMA IZVORNOSTI, govornici: predstavnici Ministarstva poljoprivrede i predstavnici certifikacijskog tijela BIOTECHNICON, Svečana dvorana Općine Kolan

27.8., 20:00 sati – “SIR NA SCENI – KADA SE OKUS PREDSTAVI: KULTURA KUSANJA, SERVIRANJA I UZIVANJA U SIRU” Masterclass by Marina Selak – sommelierka, senzorna analitičarka za maslinovo ulje, certificirana kušačica sira i članica talijanske nacionalne udruge kušača sira – Sirana Gligora, Kolan (kotizacija 20€, prijave na info@visitkolan.hr)

28.8., 20:00 sati – GASTRO VEČERA “UverSIRa” by Sergio & Iva (najljepša uvertira u Feštu od sira) – Konoba Gira, Girenica (kotizacija 50€, Prijave su zatvorene)

29.8., 19:00 sati – FEŠTA OD SIRA & koncert DANIJELE MARTINOVIĆ, trg kralja Tomislava, Kolan

30.8., 20:00-22:00 – Razgled Etnografske zbirke Kolan uz stručno vodstvo

Prethodni događaj: Hitchcock Nights u Zadru
Sljedeći događaj: Turnir Streetball Mornarica
Iz naše mreže
Preporučeno