Putovanja na nova, nepoznata mjesta, nije samo otkrivanje znamenitosti i uživanje u prirodnim ljepotama.
Najpopularniji način za upoznavanje nove sredine, ljudi, običaja i tradicije, što pokazuju i mnogobrojne ankete i istraživanja, jest kušanje domaće hrane. Dokazala je to i peta po redu ljetna Večer priješke kužine (jedna je održana u sklopu adventskih događanja).
Mnoštvo posjetitelja, domaćih, gostiju, turista… razgrabilo je oko 350 porcija sipe s krumpirima i čičvardom te više od 300 porcija friganih inćuna, prenosi specijalizirani portal Naši Školji.
Sipu je pripremala “provjerena” ekipa lokalnih kuhara – Ivo Jerolimov, Damir Brižić, Neven Lovrić i Ivan Marfat, a članovi novoosnovane Udruge Santina, koja se bavi promocijom maritimne baštine i posljednjih godina suorganizira veslačku regatu u gajetama u sklopu Legrice, spremila je frigane inćune.
– Sve to zasladile su fritule koje su i ovoga puta spremale članice Udruge žena Luzor, a dobru atmosferu dodatno je zagrijavala Klapa Leut iz Zadra. Drago nam je što gosti i domaći ovu manifestaciju prepoznaju kao spontano druženje uz pjesmu i lokalnu hranu, kaže direktor Turističke zajednice Općine Preko Ivan Košta.
Prema iznimno pozitivnim komentarima posjetitelja, upravo je odluka da se Večer priješke kužine organizira bez poznatih, eminentnih kuhara, pun pogodak.
– Svaka čast našim poznatim kuharskim imenima, ali očito se ljudima sviđa da im poslužimo ono što i sami kuhamo doma, onako baš po domaću, istaknuo je Košta.
Osim dobre spize, posjetiteljima su na Sajmu otočnih proizvoda predstavljeni i ponajbolji domaći proizvodi lokalnih OPG-ova, kreativnih udruga, obrta, kućnih radinosti i nositelja oznake Hrvatski otočni proizvod s Ugljana i Pašmana.
Izlagali su:
- Udruga Mozaik
- OPG Smoljan
- Obrt Lanđin
- OPG Veza
- OPG Mandel
- KUU Kunjanka
- Kućna radinost Egon Majer
- Atelier D17
- Obrt KPB keramika
- Miljenko Jurin
- Estera Šoša
Kako je bilo na Večeri priješke kužine, pogledajte u FOTOGALERIJI Milene Mašine i TZO Preko.













