
Najukusnija fešta na Pagu, tradicionalna Fešta od sira, uskoro ponovno okuplja ljubitelje sira, proizvođače i stručnjake u Kolanu. Ovogodišnje izdanje donosi bogat program, a posebnu pažnju privlači dolazak Michele Buster, renomirane američke stručnjakinje za sireve.
Danas je jedan od naših najpoznatijih proizvoda u svijetu, dio naše tradicije i nasljeđa, sadrži esenciju našeg otoka Paga. Bliži se Fešta od sira, a danas je najavljena na konferenciji za medije u prostorijama HGK Zadar.
U ime Udruge proizvođača sira otoka Paga, koja trenutno broji 12 članova, Martina Pernar Škunca najavila je program 9. po redu Fešte od sira.
Očekuje nas zaista bogat program, s radionicama, degustacijama, večerom, sajmom i koncertom. Posebna gošća bit će Michele Buster, sutkinja na World cheese awards, inače i uvoznica europskih sireva u SAD. Pernar Škunca kaže kako su jako ponosni što se naš paški sir danas može naći na policama lanca Whole foods ali i u najstarijoj prodavaonici sira u New Yorku. Za Buster je pripremljeno posebno priznanje.
Pernar Škunca najavila je i zanimljivu večeru s 4 slijeda UverSira, gastronomski doživlja uz kuhare Sergia i Ivu, a Fešti se pridružuje i Marina Selak, jedina hrvatska sommelierka za sir i vino.
Na posebnom masterclassu otkrit ćete filozofiju uživanja u siru – od profinjenosti mirisa i okusa do umjetnosti serviranja.

Sir nije samo namirnica, već nositelj kulturnog identiteta, povijesti i krajolika iz kojeg potječe.
Kušanje sira postaje ritual u kojem se isprepliću tradicija, znanost i estetika, a svaki zalogaj otvara vrata novim senzacijama i iskustvima.

Centralni događaj bit će 29. kolovoza na Trgu kralja Tomislava – očekuje se 47 izlagača, bit će to guštanje u siru, vinu, likerima, uz kuhara Renata Kraljeva. U 22 sata slijedi koncert Danijele Martinović.

–Voljeli bi da nam se pridruži što više proizvođača, naime, cilj nam je razbiti mit da je certifciranje proizvoda nešto komplicirano, pa organiziramo i posebno predavanje s edukacijom besplatnom za sve zainteresirane. Kad smo 2019. godine dobili oznaku izvornosti spriječili smo krivotvorenje paškog sira. Ta oznaka znači mnogo, konkretno dokaz je da je paški proizvod proizveden samo na Pagu, od mlijeka paške ovce. Inače, na Pagu danas imamo do 40 tisuća ovaca, pet puta više nego ljudi. Po sezoni jedna ovca može dati oko 200 litara mlijeka, a za kilogram paškog sira potrebno je 7 litara mlijeka.
Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije, izrazio je zadovoljstvo manifestacijom za koju kaže kako odražava emociju utkanu u naš vrhunski domaći proizvod. Obiteljski je to posao, nije lagan, donosi brojne izazove, ali i radost i ponos. Sve više kuhara otkriva čaroliju ovog okusa, istaknuo je Anić te poručio proizvođačima koji još nemaju certifikat da svakako porade na tome jer će imati zaista veće mogućnosti plasmana na tržištu.
Šime Gligora, načelnik Općine Kolan, pozvao je sve na Feštu od sira, istaknuvši kako je manifestacija dio Strategije općine Kolan koja nastoji biti napredna turistička destinacija, snažnog ruralnog identiteta. U petoj godini kontinuiteta, manifestacija je prepoznata i izvan županije, danas je podržavaju čak tri Ministarstva – turizma, poljoprivrede i EU fondova, uz puno pokroviteljstvo predsjednika republike RH Zorana Milanovića.



